Istorijat

 

 

Priča Fudbalskog kluba “Vojvodina“ započinje u proleće 1914… Dok se svet spremao za rat romantičarski zaneseni novosadski učenici Srpske pravoslavne gimnazije, jureći za loptom na poljančetu kod „Četiri krajcare“ (na kraju sadašnje Šumadijske ulice) odlučili su da osnuju fudbalsko društvo kao pandam FK „NAK“ i FK „UTK“ koji su, pre svega, okupljali mađarsku, pomađarenojevrejsku i nemačku omladinu.

rat je (u)činio svoje… Godinu nakon njegovog završetka, vojvodinaši su ponovo počeli da se okupljaju u Ljubojevićevoj kafani i štrikerskoj radionici Save Šijakova, čiji je sin Milenko postao prvi sekretar, Živko Bajazetov izabran za prvog predsenika kluba.

S obzirom na to da je većina prvotimaca studirala u glavnom gradu Čehoslovačke, iz Praga je doneta prva garnitura crveno-belih dresova Slavije po kojim je Vojvodina prepoznatljiva i dan danas.

Želeći da ojača, da se uključi u redovno takmičenje Vojvodina se fuzionisala sa FK „Omladinac“, koji je u svojim redovima okupljao uglavnom trgovačku omladinu, pa je novi klub dobio ime Omladinski sport klub Vojvodina.

Svedoka početaka klupskih bitisanja na ovom fudbalskom podneblju, razumljivo, više nema. Ostale su uspomene, retke požutele fotografije i generacije koje su nastavile započeto obezbedivši dostojno mesto svom timu u istoriji ovdašnjeg i evropskog fudbala.
Rojile su se godine…

Sve je krenulo sa „zlatnom generacijom“ predvođenom Vujadinom Boškovim i Zdravkom Rajkovim, prvim Vošinim posleratnim reprezentativcima, koja je fabuloznim igrama razbila mit o „velikoj četvorki“ jugoslovenskog fudbala…

Sve ostalo je istorija…

Logo Energotehnike Južna Bačka

Logo Aleksandar gradnjeLogo Elixir groupLogo Energy proLogo Galens investaLogo Intersrema i ŠkodeLogo Industrije mesa MatijevićLogo Karin investaLogo Tehnounion-exim-aLogo SMB gradnjeLogo Victoria groupLogo Put investaLogo Max betLogo Inter steel-aLogo Bolnice VitaLogo Imperial BuildingsLogo Bulevar CompanyLogo pekare Kao nekadLogo Srbija danas-a

Logo UmbraLogo Divecatering_raljicLogo Sparco-aLogo MatisaLogo Studija Catarraso