obrazac-za-slike---vesti

 

 

 

Nema mnogo klubova koji se mogu pohvaliti da im na treninzima gostuju stručnjaci jednog Mančester Junajteda. Vojvodina je, kao i često puta do sada, prva na ovim prostorima koja je ozvaničila i u praksi započela saradnju sa jednim od najvećih svetskih fudbalskih brendova.
U sklopu ugovora o transferu mladog golmana Vanje Milinković-Savića u slavni engleski klub, sa ostrva je u Novi Sad stigla dvočlana ekipa koja će u narednom periodu pratiti rad sa golmanima i razmenjivati iskustva sa trenerima „crveno-belih“.
Alan Fetis je čovek koji je u Akademiji Mančester Junajteda zadužen za rad sa čuvarima mreže. Ovaj 43-godišnji Irac je tokom svoje bogate igračke karijere sakupio 25 nastupa za reprezentaciju Severne Irske. Branio je za : Glentoran, Arts, Hal Siti, Vest Bromvič, Notingem Forest, Blekburn, Lester, Jork Siti, Grimsbi … Za njega je vezan i kuriozitet da je u jednoj sezoni nastupa za Hal Siti igrao na mestu napadača,  pa čak postigao i dva gola !
Recite nam za početak kakvi su vaši prvi utisci o FK „Vojvodina“, Novom Sadu i da li ste zadovoljni uslovima u kojima trenira vaš novi član, Vanja Milinković-Savić ?

– Nekoliko dana sam u Novom Sadu i lično sam se uverio da je Vojvodina sjajno organizovan klub u kojem postoje odlični uslovi za rad i napredak mladih fudbalera.  Pored toga, izuzetno prijatno sam iznenađen načinom  kako sam dočekan ovde. Svi ljudi iz kluba su vrlo predusretljivi, prijateljki nastrojeni, spremni da pomognu u svakom momentu, raspoloženi za razgovor i saradnju.
Osećam da sam među prijateljima. Grad je prelep, pa mogu da tvrdim da mi ovo nije poslednji boravak ovde.

Kako ocenjujete kvalitet rada sa golmanima u Vojvodini ?

– Imao sam razgovore sa ljudima iz omladinske škole kluba, a sa trenerom golmana prvog tima Borisom Nađem sam u svakodnevnom kontaktu. Boris je sjajan momak i trener, dopada mi se njegov način razmišljanja i trenerska filozofija. Rezultati rada svih trenera golmana u Vojvodini su više nego očigledni.
Vanja Milinković-Savić je samo jedan od primera koji potvrđuju moje reči.

Imate priliku da svakodnevno pratite, pa i aktivno učestvujete u treninzima prvog tima Vojvodine. Ima li po vama bitnijih razlika u načinu treninga u Engleskoj i Srbiji ?

– Nema bitnije razlike u radu sa golmanima u Mančesteru i Vojvodini. Tehnički elementi, taktika i obuka su univerzalne kategorije u fudbalu. Za razliku od vas, mi u Engleskoj radimo sa više intenziteta. Razlozi za to su hladnoća, velika vlažnost vazduha i česte kiše. Samo zbog toga  moramo trenirati napornije.

Kako se Mančester Junajted opredelio baš za Vanju ?

-Nekoliko godina unazad pratimo ovog momka. Kao što znate naša skauting služba je vrlo aktivna širom sveta. Srbija tu nije izuzetak.  Vanju nam je preporučio Budimir Vujačić, a on do sada nije pogrešio u izboru.
Za Milinković-Savića smo se odlučili jer, pre svega, ima savršene fizičke predispozicije.  Nije slučajno sa 17 godina u prvom timu i na golu Vojvodine, jasno je da momak ima potencijal. Ima visinu, brzinu, refleks, sjajno prati igru… Ipak, najbitnija je činjenica da on u Vojvodini ima sve uslove da napreduje i usavršava se. Radi sa sjanim trenerima, a da li će biti vrhunski golman isključivo zavisi od njega samog. Naporan rad, odricanje i posvećenost su preduslovi za postizanje cilja. Vanja je toga svestan i ako se bude toga držao, nema sumnje da je pred njim sjajna karijera.-zaključio je Alan Fetis.