Vladimir Buač

 

V.d. šefa stručnog štaba Vojvodine Vladimir Buač izjavio je da očekuje pobedu svoje ekipe protiv Mačve i istakao da, bez obzira na sve okolnosti, crveno-beli moraju imati kult domaćeg terena.

U devetom kolu Super lige Srbije, u vanrednom terminu u sredu, Vojvodina i Mačva odigraće svoj međusobni takmičarski meč posle punih 65 godina. Još u periodu pre Drugog svetskog rata, na utakmicama između ova dva tima razvilo se pravo sportsko rivalstvo, započeto još u sezoni 1925/26, kada su, u okviru tadašnjeg Prvog razreda novosadske župe Beogradskog loptačkog podsaveza, fudbaleri Vojvodine slavili sa ubedljivih 5:2.

Poslednji put, Vojvodina i Mačva su takmičarski meč odigrali 1952. godine u nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi, a i tada su crveno-beli bili uspešniji i ostvarili pobedu od 3:0. Ukupno, dva tima su do sada odigrala 31 međusobnu utakmicu, pri čemu je 12 mečeva pripalo Vojvodini, 11 Mačvi, a osam susreta završeno je remijem, uz gol razliku 81:63 u korist Vojvodine.

Sve to jasno pokazuje da ekipa iz Šapca predstavlja tradicionalno teškog protivnika za Vojvodinu, a aktuelni v.d. šefa stručnog štaba „stare dame“ Vladimir Buač veruje da će tako biti i sutra.

– Mačva je ušla iz Prve u Super ligu i za sada se dosta dobro snalazi, pa trenutno zauzima mesto na sredini tabele. Igraju prilično otvoren fudbal i primili su dosta golova, ali su ih mnogo i postigli, a najveća opasnost pretiće nam od njihovog najboljeg strelca Matića. Međutim, više smo fokusirani na našu igru, te očekujem da ćemo mi biti tim koji će kontrolisati meč – kaže Buač.

On je tek pre tri dana preuzeo prvi tim Vojvodine i to u vrlo nezgodnom momentu, jer Voši u predstojeće dve nedelje slede čak četiri takmičarske utakmice.

– Svi znamo šta se dešavalo u klubu u prethodnih nekoliko dana, ali ono što mene najviše raduje jeste dobar rad na poslednjim treninzima. Lično, najviše bih voleo kada bih na raspolaganju imao bar jedan mikrociklus subota – subota, kako bih sa igračima mogao više da radim na uigravanju, ali za to stvarno nema vremena. Novi igrači koji dođu treba da stignu najkasnije tokom četvrte nedelje priprema, kako bi ekipa mogla da se uigra, dok mi sada moramo da nameštamo tim tokom prvenstva. Međutim, to ne bih koristio kao alibi i sutra očekujem dobru utakmicu sa naše strane, da zadržimo nivo igre iz drugog poluvremena protiv Voždovca, a ukoliko je ikako moguće, da tu lestvicu i podignemo bar malo više. Verujem da ćemo prikazati čvrstu i agresivnu igri i naravno pobediti – ističe Buač.

Prema njegovim rečima, u ekipi trenutno nema većih kadrovskih problema, ali ipak postoje prepreke da se na teren izvede objektivno najbolji tim.

– Imamo problem sa Burekovićem, koji nije izostavljen iz tima za prošlu utakmicu, već nije igrao zbog povrede, a na večerašnjem treningu videćemo da li će moći da konkuriše za sastav za sutrašnji meč. Takođe, veliki problem imamo i sa strancima, jer ih trenutno imamo 11, što je neverovatno. To pokazuje nesistematski i neorganizovan rad u prethodnom periodu, pošto samo četvorica mogu da igraju. Jako mi je teško da ih izbalansiram, jer jednostavno ima igrača koji zaslužuju da igraju, ali ne mogu zato što su stranci – kaže Buač.

Međutim, sve to ne menja cilj i ambicije Vojvodine za sutrašnji duel.

– Bez obzira na sve okolnosti, moramo da imamo kult domaćeg terena i tu ne smemo gubiti utakmice, a posebno ne onako kao protiv Spartaka. Za sada, nemam ni najmanji problem po pitanju odnosa igrača prema treninzima i utakmicama, kao ni po pitanju mog odnosa prema njima. Izuzetno su profesionalni i sve rade bez ikakvog pogovora. Možda sam previše optimističan, ali stvarno se nadam da će sve ići samo na bolje – naglašava Buač.

Na konferenciji za novinare pred utakmicu protiv Mačve, trenutni vršilac dužnosti šefa stručnog štaba Vojvodine upitan je da li bi prihvatio eventualnu ponudu kluba da trajno preuzme brigu o prvotimcima.

– Definitivno bih prihvatio. Radujem se svakodnevnom radu sa njima na treninzima, kao i ovoj utakmici u sredu. Postoji neka doza pritiska, ali život bez toga ni nije život. Uživam sa njima i mislim da se radi o jako dobroj grupi momaka, koji su, pre svega, profesionalci i dobri ljudi, a donekle sam im blizak i po godinama. Naravno, ako bude drugačije, tu sam u službi Vojvodine i koliko god i na koji god način mogu da joj pomognem, ja ću to učiniti – rekao je Buač.

Utakmica između Vojvodine i Mačve igra se u sredu od 19 časova na „Karađorđu“, a ulaznice za ovaj meč prodavaće se po ceni od 200 (zapad) i 100 dinara (istok i sever). Karte za zapad i istok prodavaće se na glavnoj blagajni (između zapadne i južne tribine), dok će se ulaznice za sever prodavati u prostorijama navijačke grupe Firma na severnoj tribini stadiona. Blagajne će biti otvorene na dan meča, najkasnije sat vremena pre početka utakmice.