Cika Dusko12

Dušan Grujič, najstariji navijač Vojvodie koji redovno prati sve njene utakmice u Novom Sadu, proslavio je 17. avgusta ove  godine  90. rođendan. Čika Dušan je rođen 1925. godine u u Iđošu kod Kikinde. Na utakmice Vojvodine dolazi redovno još od 1947. godine, kada je stigao u Novi Sad, a Vojvodina se tada zvala Sloga. Još je vitalan i komunikativan, odlazi  u kupovinu i sprema sebi ručak, a seća se mnogih detalja iz istorije Vojvodine – utakmica, igrača  i zanimljivih događaja. Posebno je interesantno da ima godišnju kartu za zapadnu tribinu od kada su se pojavile pretplatne ulaznice, početkom 70-ih godina prošlog veka.

Sećanja na mladost

U Drugom svetskom ratu, davne 1942. godine, kao sedamnaestogodišnjak bio je ilegalac u Kikindskom srezu. Posle toga, početkom 1944. godine,  otišao je u partizane, a krajem rata učestvovao u borbama za oslobođenje Beograda.

U Novi Sad je stigao 1947. godine i tu se zaposlio na železnici. Iako  je bio učesnik rata, ipak je mobilisan 1948. godine i otišao je na odsluženje vojnog roka u Štip (Makedonija). Posle je prebačen u Beograd, gde je, u okviru tzv. radne obaveze, učestvovao u izgradnji stadiona JNA. Tom prilikom, 1949. godine, Sloga (Vojvodina) igrala je u Beogradu prvenstvenu utakmicu s ekipom “Naša krila”. Pošto nije dobio dozvolu od komandira da  prisustvuje toj utakmici, pobegao je iz kasarne, da bi gledao svoj voljeni tim.

Zlatne godine crveno-belih

Imao je, kako sam kaže, ćika Dule sreću da bude svedok najlepšeg fudbala koji je Vojvodina igrala u njenoj bogatoj istoriji. Seća se kako je, ponekad, bilo tokom pedesetih godina teško doći do ulaznice za utakmicu, pa je karte uspevao da nabavi preko Sidikata železničara. Imao je sreču i zadovoljstvo da gleda velike majstore fudbala – Tozu, Boškova i Krleta, ali njemu su se posebno sviđali Ivoš i Svinjarević, a cenio je način na koji je igrao Aca Kozlina. Od golmana, najviše su mu se dopadali Pantelić i Kocić.

Kada su u pitanju prvenstvene utakmice, seća se  kada je Vojvodina, polovinom pedesetih godina prošlog veka, pobedila Budućnost iz ondašnjeg Titograda sa 9:1. To je i danas prvenstveni klupski rekord.

Od utakmica u evropskim kupovima koje posebno pamti, izdvaja revanš susret polufinala SE Kupa protiv Rapida iz Beča, koji je, kako on kaže, tada bio jak kao sada Barselona. Nakon poraza u Beču od 3:0, Vojvodina je u Novom Sadu nadoknadila razliku i plasitrala se u finale SE kupa, gde je poražena, od tada čuvenog mađarskog Vašaša. Na toj utakmici, veruje se da je oboren rekord stadiona “Karađorđe” po posećenosti, ali se ne zna precizno koliko je bilo gledalaca na krcatim tribinama.

Od detalja koji su mu se urezali u sečanje, jeste momenat sa utakmice s Crvenom zvezdom, kada je sudija isključio Šekularca, a ovaj nije hteo da izađe, več je legao na teran. Tada je čuveni golman Beara došao i uhvatio Šekija rukama za tur i prsa i bukvalno ga izbacio sa terena.

Sinovi očevim stopama

Čika Dušan Grujić ima dva sina, koji su takođe veliki vojvodinaši. Stariji Milan bio je omladinski reprezenzativac Jugosalvije, a kasnije, početkom sedamdesetih godina proslog veka, i prvotimac Vojvodine. Obećavajuću karijeru završio je rano, zbog nesuglasica s tadašnjim trenerima u klubu. Mlađi  Dragan je takođe redovan posetilac i veliki fan Voše. Za 90, rođendan naručio je ocu tortu s grbom Vojvodine i crveno-belu loptu i, zajedno s njim, proslavio jubilarni rođendan.

Na kraju, kada smo ga pitali da li za nečim žali gledajući svoj voljeni klub bezmalo već punih 70 godina, odnosno ima li neki nedosanjani san, odgovorio je:

– Jedna utakmica mi se posebno urezala u sećanje, ona kada je Crvena zvezda, predvođenja čuvenim Rajkom Mitićem, pobedila Vojvodinu u Novom Sadu rezultatom 6:0. Taj poraz mi je teško pao i stalno sam se nadao da će se Voša osvetiti Beograđanima za to. Iako je  nakon toga pobeđivala u Novom Sadu  Zvezdu ubedljivim rezultatima, nikada Vojvodina nije uspela da vrati istom merom. Teško je poverovati da ću dočekati taj dan.

Ali, zato ima mnogo lepih događaja i trenutaka u istoriji FK Vojvodina koji ga raduju, baš kao što su ovogodošnje igre u kvalifikacijama za Ligu Evrope i u prvenstvu Srbije. Stoga, čvrsto verujemo da će u skorijoj budućnosti čika Dule dočekati još radosti uz “staru damu”.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Cvijan Savković