FK_VOJVODINA_GRB

 

Na današnji dan, pre tačno 55 godina, Vojvodina je ostvarila najubedljiviju pobedu koju je bilo koji tim sa prostora bivše Jugoslavije ikada ostvario u međunarodnim takmičenjima.

Tokom svoje duge istorije, fudbalski klub Vojvodina učestvovao je u mnogim međunarodnim takmičenjima i gostovao na svim kontitentima sveta, ostvarujući pritom izvanredne sportske rezultate. Jedan od takvih uspeha dogodio se upravo na današnji dan, 1961. godine u Novom Sadu, kada je Vojvodina ostvarila najubedljiviju pobedu u evropskim takmičenjima koju je ikada ostvario bilo koji tim sa prostora bivše Jugoslavije.

Naime, u sezoni 1961/62, Vojvodina je učestvovala u Kupu sajamskih gradova, koji je 1971. godine promenio format i preimenovan u Kup UEFA. U prvom kolu, Vojvodina se sastala sa slavnim italijanskim Milanom, protiv koga je u prvom meču odigrala 0:0 u Italiji, a tri nedelje kasnije savladala ga sa 2:0 u Novom Sadu i tako izborila plasman u narednu rundu.

U drugom kolu, crveno-beli su naišli na grčki Iraklis, koji je u prvoj utakmici u Grčkoj bio bolji i pobedio sa 2:1. Međutim, u revanšu, 15. novembra 1961. godine, Voša je na „Karađorđu“ zabeležila pobedu od neverovatnih 9:1, a to je podvig kakav do dana današnjeg nijedan tim iz bivše SFRJ više nije uspeo da ponovi. Doduše, istim rezultatom 9:1, Crvena zvezda je 1957. godine ostvarila pobedu nad ekipom Didelanža iz Luksemburga, s tim da treba naglasiti da je, za razliku od grčkog Iraklisa, luksemburški tim ipak bio jedna potpuno amaterska ekipa.

Tog dana protiv Iraklisa, za Vojvodinu su nastupili: Vereš, Sekereš, Milošević, Krstić, Sentin, Borbelj, Aleksić, Jergić, Pavlić, Mijatović i Radović, a golove su postigli Radović u osmom, 46. i 53, Aleksić u 22, Pavlić u 38, 57. i 58 i Mijatović u 55. i 77, dok je jedini strelac za Grke bio Hasenkidis u 60. minutu. Sjajan rezultat koji su ostvarili crveno-beli posebno dobija na značaju ukoliko se zna da su na tom meču nastupili bez nekoliko važnih igrača, poput Svinjarevića, Roganovića, Nikolića i Takača.

U trećem kolu, odnosno četvrtfinalu ovog takmičenja, Voša se sastala sa tada izuzetno jakim mađarskim MTK, od koga je poražena rezultatom 1:4 u Novom Sadu i 2:1 u Budimpešti, pa je njeno učešće u ovom kvalitetnom evropskom takmičenju bilo završeno. Ipak, bila je to sjajna sezona za „staru damu“, koja je, osim po dobrim igrama na međunarodnoj sceni, ostala upamćena i po osvajanju drugog mesta u prvenstvu i sticanju zvanja vicešampiona SFRJ.