Vojislav Gajić i Milan Davidov

 

Predsednik Skupštine FK Vojvodina Milan Davidov obavestio je javnost o razlozima zbog kojih članovi najvišeg klupskog tela nisu glasali za predlog statuta koji je predložio Upravni odbor i istakao da smenu uprave niko nije planirao, već da su se njeni članovi sami odlučili na taj korak.

U pres sali stadiona „Karađorđe“, danas je održana još jedna konferencija za novinare, na kojoj su se predstavnicima medija obratili predsednik Skupštine FK Vojvodina Milan Davidov i predsednik FK Vojvodina u ostavci Vojislav Gajić. Razumljivo, tema konferencije bila je jučerašnja formalna ostavka članova Upravnog odbora i spekulacije koje su se tim povodom pojavile u sportskoj javnosti.

Predsednik klupske Skupštine Milan Davidov istakao je da niko od članova ovog tela nije želeo smenu uprave, već da jednostavno nisu bili saglasni sa izmenama i dopunama statuta koje je Upravni odbor predložio.

– Pre svega, drago mi je što je gospodin Gajić danas pored mene, pogotovo zato što smo se dosta viđali u poslednjih nekoliko nedelja. Prva stvar koja treba da se zna jeste da Upravni odbor nije smenjen. Skupština nije izglasala nepoverenje ovoj upravi i oni su odluku o povlačenju doneli samostalno, što je njihovo pravo. Takođe, moram da napomenem da ne postoji nikakva „druga strana“, o čemu se sada priča u javnosti, osim ukoliko se pod tim ne podrazumeva svaka grupa ili pojedinac koji razmišljaju drugačije od članova Upravnog odbora. Svi članovi Skupštine koji su glasali protiv usvajanja predloga statuta koji je predložio UO nisu homogena celina, već samo skup ljudi koji ima drugačije mišljenje po tom pitanju. Treće, kamen spoticanja nikako ne može da bude usklađivanje statuta sa Zakonom o sportu, iz prostog razloga što je to naša zakonska obaveza. Međutim, po mom uverenju, predlog statuta koji je predložio UO praktično bi od Skupštine napravio igračku u rukama Upravnog odbora. Takođe, postavlja se i pitanje čiji je fudbalski klub Vojvodina? Privatan još uvek nije i zato smatram da rukovodeća tela moraju da imaju mehanizam kako bi jedni druge kontrolisali i međusobno sarađivali, što u proteklih nekoliko nedelja nije bio slučaj – kaže Davidov.

On je potom izneo i lično viđenje čitave situacije.

– Mislim da ovakav statut predstavlja korak ka privatizaciji kluba. Lično, nemam nikakav problem sa tim i zalažem se za to da se privatizuju svi klubovi u Srbiji, jer smatram da je to potrebno za boljitak našeg fudbala. Međutim, podloga za to još uvek ne postoji, jer nema Zakona o privatizaciji. Iz tog razloga, klub ne može da bude svojina samo jedne grupe ljudi, bez obzira na to da li je reč o sponzorima ili navijačima. Teza da navijači preuzimaju klub je maliciozna i služi da bi se javno mnjenje priklonilo samo jednoj strani. Mislim da se Upravni odbor ponašao malo detinjasto i prepotentno, poput deteta koje neće da se igra sa ostalom decom ukoliko nije sve po njegovom. Međutim, to je njihovo pravo i niko nema obavezu da finansira FK Vojvodina. Ja se slažem sa tim da onaj ko finansira klub treba da ima ovlašćenje u rukovođenju, ali moram da naglasim da Skupština u ta ovlašćenja nije zalazila i da je Upravni odbor mogao nesmetano da radi – rekao je Davidov.

Prisutnim novinarima potom se obratio i predsednik FK Vojvodina u ostavci Vojislav Gajić.

– Slažem se sa onim što je rekao gospodin Davidov u svemu, osim u jednom, a to je da su članovi uprave i sponzori na ovaj način želeli da privatizuju klub. Naša jedina ideja bila je da se donese statut koji bi omogućio klubu da lakše funkcioniše i da se reše neke stvari u upravljanju. Kao predsednik Upravnog odbora, nijednog trenutka nisam osetio da nemam podršku Skupštine. Međutim, naš predlog statuta nije dobio podršku na sednici Skupštine i članovi Upravnog odbora su se jednoglasno saglasili da je ostavka moralni čin. Mislim da je to čak i dobro za Vojvodinu, kako bi se raščistilo ko šta želi. Svi želimo da Vojvodina bude što bolja i snažnija, a tokom prethodna tri meseca, uradilo se dosta toga dobrog i ja sam na to ponosan. Danas sam došao na svoje radno mesto i biću tu dok se ne izabere novi predsednik, kako ne bi bilo „vakuuma“, što je još jedna pozitivna stvar u ovom klubu – rekao je Gajić.

Izborna sednica Skupštine FK Vojvodina biće održana 21. decembra u amfiteatru SPC „Vojvodina“, gde će biti izabran novi predsednik kluba. Predsednik klupske Skupštine Milan Davidov obavestio je javnost da trenutno ne postoji kandidat za funkciju prvog čoveka Upravnog odbora, ali da će u narednim danima na tu temu pokušati da obavi razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem, kao i pojedinim bivšim igračima i legendama kluba.