Zoran Šćepanović

 

Delegacija fudbalskog kluba Vojvodina danas je posetila grob legendarnog golmana našeg kluba Ilije Pantelića, koji je preminuo na današnji dan 2014. godine.

Prošlo je tačno godinu dana od kako je preminuo Ilija Pantelić, jedan od najboljih golmana u istoriji FK Vojvodina i srpskog fudbala uopšte. Tim povodom, delegacija FK Vojvodina, predvođena predsednikom Zoranom Šćepanovićem i generalnim direktorom Aleksandrom Dunđerskim, posetila je njegov grob na Novom groblju u Novom Sadu, kako bi zajedno sa porodicom i prijateljima Ilije Pantelića odala počast čoveku koji je tokom svog života dao neizmeran doprinos uspesima Vojvodine i njenom celokupnom razvoju kao kluba.

Ilija Pantelić je bio član Vojvodine od 1961. do 1969. godine, a u tom periodu za crveno-bele je odigrao 176 utakmica i postigao šest golova iz jedanaesteraca, ušašvši pritom u istoriju fudbala kao jedini golman na svetu koji je postigao het-trik na jednom meču. Bio je član šampionske generacije Vojvodine iz 1966, a put ga je kasnije vodio u Olimpik Marselj, sa kojim je osvojio titulu i Kup Francuske, pa potom još u Bastiju i Pari sen Žermen. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 18 utakmica i bio je član one čuvene generacije koja je 1968. godine postala vicešampion Evrope, što se i danas smatra najvećim uspehom našeg reprezentativnog fudbala.

Nakon prestanka aktivnog igranja, dugo godina je bio direktor omladinske škole FK Vojvodina, koja u njegovu čast danas nosi ime omladinska škola „Ilija Pantelić“. Dobitnik je nagrade Fudbalskog saveza Srbije za životno delo i Zlatne plakete Fudbalskog saveza Republike Srpske, najvećeg priznanja koje ovaj savez dodeljuje.

Fudbalski klub Vojvodina je ponosan na činjenicu da su njegovu istoriju stvarali tako veliki ljudi kao što je bio Ilija Pantelić, a sećanje na njega i sve ono što je učinio za Vojvodinu sigurno nikada neće biti zaboravljeno.