Миња, умиљата и нежна девојчица, дошла је на свет шестог октобра 2019. године.

Током прва три месеца, лепо је напредовала. Нико није могао да наслути да ће нешто кренути по злу.

Међутим, родитељи су приметили да Миња постепено престаје да помера ноге и руке, отежано дише, слабије једе. Одмах су потражили помоћ. Испоставило се, нажалост, да се ради о реткој и изузетно тешкој неуромишићној болести – спиналној мишићној атрофији, тип 1.

Болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет месеци, Миња је примила прву терапију доступну у Србији. Захваљујући спинрази, Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је подигне, не може да пузи, нити да седи.

Срећом, од недавно постоји и генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лечења је у иностранству, а лек је толико скуп да родитељи могу само да сањају да сами прикупе толики новац – кошта чак 2,5 милиона долара.

Мињи је такође потребан и апарат за искашљавање, ортопедска помагала, физикална терапија, као и трошкови смештаја и пута ради одласка на лечење у иностранство. Верујемо да ће људи добре воље и великог срца помоћи у прикупљању средстава за лек и лечење, а то, између осталог, могу учинити куповином оригиналног дреса ФК Војводина, потписаном од стране свих првотимаца актуелног освајача Купа Србије.

Од првог до петог децембра, на Фејсбук страници „Дрес за живот“ организоваће се Фејсбук евент, на којем ће се објавити сјајна колекција прикупљене спортске опреме и спортских сувенира који ће ићи на лицитацију за помоћ нашој малој Мињи Матић.

Петог децембра у 20:30 часова објавиће се имена људи који су највише лицитирали сваки предмет појединачно и они ће имати 72 сата да тај износ уплате, а доказ о уплати пошаљу у „inbox“ споменуте странице или на мејл адресу „zaminjinusansu2@gmail.com“.

За оне који немају Фејсбук, омогућено је да понуде могу послати и на споменуту мејл адресу, а администрација странице ће њихове понуде објављивати уместо њих.

Фудбалски клуб Војводина позива све људе добре воље да се укључе у ову акцију и помогну да Миња осмехом добије битку за живот!

Сви који желе, своју помоћ могу пружити и на следеће начине:

– слањем СМС поруке: упишите 845 и пошаљите СМС на 3030;

– уплатом на динарски рачун: 160-6000000732401-90;

– уплатом на девизни рачун: 160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Будимо хумани!