obrazac-za-slike---vesti

 

 

Nije praktično odigrao ni jednu celu utakmicu, a već je postao ljubimac navijača Vojvodine. Džon Meri, mladić rođen u Kamerunu, stigao je ove zime sa dalekog Tajlanda u vojvođansku ravnicu u potrazi za fudbalskom i životnom srećom.
Izuzetno pozitivan i komunikativan, Meri ne skida osmeh sa lica kada govori o svojim impresijama o novom klubu, saigračima, trenerima, gradu …

Kao i većina stranaca koji dolaze u Srbiju, nepoznati ste domaćoj sportskoj javnosti. Recite nam nešto više o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri.

-Rođen sam 19. 03. 1993. u Kamerunu, a već kao 5-godišnjak sam zavoleo samo jednu igračku-loptu. Od tada se ne odvajam od nje i jedino za čime žudim je, da je pošaljem u mrežu.
Ozbiljno sam počeo da se bavim fudbalom, dve godine kasnije, u fudbalskoj Akademiji. Kao momčić od 15 godina zaigrao sam za omladinski tim AS Fortuna, pa nakon toga, od 2009. do 2012. bio profesionalac u klubu Union Duala.
Put me je zatim odveo na Tajland, gde sam promenio četiri kluba (Bangkok Christian College FC, Buriram United, Prachuap FC i Krabi FC), a ove zime, konačno, ostvario svoj san, da dođem u Evropu.

Prvi put ste u Evropi, konkretno u Srbiji, kakve su vaše prve impresije o Vojvodini, novim saigračima, gradu …

-Slobodno mogu da kažem-sjajne. Vojvodina je, očigledno dobro organizovan klub, na visoko profesionalnom nivou. Novi drugari su me, od prvog treninga,  primili kao brata i zbog toga sam jako srećan. Ne osećam nikakvu zavist ili netrpeljivost što mi puno znači. Zbog toga sam im neizmerno zahvalan, a ja ću, sa moje strane, vredno i predano raditi, kako bi opravdao poverenje koje mi je, pozivom u Vojvodinu, ukazano. Treneri su fantastični, vidi se da su veliki profesionalci i znalci fudbala. Od njih ću, sigurno, mnogo naučiti jer želim da napredujem.

Navijači Vojvodine dobro prihvataju strance, posebno igrače iz Afrike. Njihov najveći ljubimac bio je vaš sunarodnik Oumaru Abubakar, pa stoga od vas očekuju, da ga dostojno zamenite. Možete li u tome uspeti ?

-Znam za Abubakara, kakav je igrač i šta je sve učinio za Vojvodinu. Biće teško zameniti ga, ali ja ću sigurno dati sve od sebe da ne razočaram sve koji veruju u mene. Ostao sam bez reči kada su me navijači onako lepo dočekali na prvoj prijateljskoj utakmici. Iskreno, nisam to očekivao, ali sam se osećao fantastično.
Poručujem im da ih neću izneveriti. Voleo bih da imam sličan put kao Abu. Želim da ostavim dubok trag u Vojvodini, da me pamte po dobru i da, kasnije, nastavim karijeru u nekom velikom evropskom klubu.

Da li ste, tokom svog kratkog boravka ovde, imali prilike da upoznate grad ?

-Bio sam u gradu 3-4 puta sa svojim menadžerom i ono što sam video, mnogo mi se dopada. Novi Sad je lep, a koliko sam čuo, još je lepši u proleće. Biće vremena i za obilazak.

Promenili ste kontinent, državu, klimu, kulturu …kako vam se dopada srpska hrana ?

-Znate, čovek se lako navikne na dobro. Ovde mi se sve sviđa, hrana je iznenađujuće ukusna i mogu da vam kažem, da uopšte ne biram. Osećam se već kao domaći, Vojvodina je moja nova kuča-definitivno.

Imate li nekog omiljenog igrača, uzora, koga najviše cenite ?

-Imam trojicu-uz široki osmeh, veli Džon Meri.
-To su : Ronaldo (Brazilac), Ronaldinjo i J.J. Okoča. Oni su, po meni, najbolji koje sam gledao.

Očekujete li da ćete se uskoro pridružiti ekipi na pripremama u Turskoj ?

-Postoje još neki administrativni problemi i ako se oni reše, otputovaću u Belek. Ja sam potpuno spreman, treniram svakodnevo, pa i ako ne otputujem u Tursku, neće biti katastrofa. Biću potpuno fit do povratka ekipe u Novi Sad.

Učite li srpski ?

-Naravno. Već znam dosta reči i fraza, kao što su : “hvala”, “dobar dan”, “kako ste”, zovem se…” itd. Brzo učim, pa očekujem da ću, uskoro moći da se sporazumevam i na srpskom jeziku.-zaključuje Meri.

Merijev optimizam i pozitivan stav, u svakom slučaju, pleni pažnju. Radi se o jednom fino vaspitanom momku koji zna šta hoće i put kojim treba ići kako bi  ostvario svoje snove. Svestan je da je pred njim veliki rad, svakodnevno dokazivanje, a koliko će u svemu proklamovanom, uspeti, ostaje da se vidi.

Good luck John Mery …