Фудбалски клуб Војводина данас обележава свој 106. рођендан. Давног шестог марта 1914. године, у штрикерској радионици Саве Шијакова у Темеринској улици, група ученика Велике српске православне гимназије (данашње гимназије „Јован Јовановић Змај“) практично у илегали је донела одлуку о оснивању ФК Војводина, првог српског фудбалског клуба у Новом Саду. За назив клуба изабрано је име Војводина, као асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину аустријског царства формирану на основу права Срба на аутономну територију у оквиру Хабсбуршке монархије.

Тим поводом, на истом месту у Темеринској улици где је клуб и основан, председник ФК Војводина Војислав Гајић је, у друштву председника Скупштине ФК Војводина Драгољуба Самарџића и представника Секције ветерана, на спомен плочу постављену 2014. године поставио ловоров венац, а потом се обратио присутним навијачима и представницима медија.

– Данас је свечарски дан, нашој вољеној Војводини је рођендан. Пре 106 година, млади средњошколци су донели одлуку о оснивању ФК Војводина, вероватно ни не слутећи да ће њихов клуб једног дана израсти у фудбалског гиганта Новог Сада, Србије, а и шире. Нови Сад има своје симболе, као што су Матица српска, Петроварадинска тврђава, ФК Војводина, универзитет, али и оно што је најважније, а то су његови грађани, који чине разноликост и богатство овог нашег лепог града – казао је Гајић.

Током 106 година, Војводина је прелазила пут од друголигаша до освајача титула и четвртфиналисте Купа европских шампиона, али је сваку врсту кризе увек успевала да превазиђе.

– Током више од једног века, Војводина је пролазила кроз разне фазе и прошла кроз два светска рата, али је опстала до данас. Уверен сам да Војводина сада иде добрим путем, а ми који тренутно учествујемо у њеном раду морамо имати обавезу да је даље развијамо, али морамо имати и емоцију. Војводина је нешто посебно и она мора да се воли, јер само тако може бити успешна. Желео бих да скренем пажњу и на ветеране који су данас овде присутни, али и на оне који нажалост више нису са нама, јер сви они су оставили дубок траг у нашој Војводини, у времену када се фудбал играо из љубави. Данас су нека друга времена, којима се морамо прилагодити, али љубав не смемо изгубити, јер Војводина ће трајати све док постоје људи који је воле. Нека је нашој Воши срећан рођендан – изјавио је Гајић.

Након његовог обраћања, уследио је аплауз присутних, а дружење је потом настављено на пригодном коктелу на стадиону „Карађорђе“.