Brajan Iloski

 

Američki fudbaler Brajan Iloski (21), koji se trenutno nalazi na probi u Vojvodini, izjavio je da zna da je „stara dama“ klub sa velikom tradicijom i istakao da se nada da će se nametnuti šefu stručnog štaba, uprkos velikoj konkurenciji.

Fudbaleri Vojvodine odradili su i treći dan priprema u Budvi. Crveno-beli su popodne trenirali na terenu sa veštačkom travom „Jaz“ i radili na uigravanju akcija i poboljšanju tehničkih elemenata u igri. I dok su ostali prvotimci već navikli na uobičajeni način rada na pripremama, za jednog momka sve to predstavlja priličnu novinu.

Brajan Iloski, momak rođen 1995. godine u San Dijegu, početkom ove godine stigao je na probu u redove Vojvodine. Šef stručnog štaba Dragan Ivanović odlučio je da ga uvrsti na spisak putnika za Budvu, a omaleni vezista trudi se da to opravda vrednim i predanim radom na svakom treningu.

– Na treninzima se definitivno radi vrlo intenzivno, a nakon uobičajenog zagrevanja, postane i vrlo kompetitivno, jer se svi trude da se nametnu. Ja uživam u tome, jer mi pomaže da napredujem kao igrač, tako da je za mene ovo jedno vrlo lepo iskustvo – kaže Iloski.

U SAD, neki drugi sportovi, poput košarke, bejzbola ili hokeja su mnogo popularniji od fudbala. Šta je tebe podstaklo da ga zavoliš?

– Za druge ljude, tamo sigurno ima mnogo popularnijih sportova od fudbala. Međutim, mene je sa fudbalom upoznao moj otac još dok sam bio vrlo mali i zahvaljujući njemu sam počeo da igram već sa četiri godine. U prethodne tri godine, nastupao sam za svoj univerzitet iz Los Anđelesa u koledž ligi SAD.

S obzirom na to da imaš makedonske korene, da li delimično razumeš i srpski jezik?

– Moji baba i deda su iz Makedonije, tamo su rođeni i tamo su odrasli. U Ameriku su došli krajem šezdesetih, ali u kući i dalje uvek pričaju makedonski. To je jezik koji je vrlo sličan srpskom, pa razumem neke reči, pogotovo što sam, tokom poslednje godine na koledžu, išao i na kurs srpskog jezika.

Kakav utisak o Vojvodini kao klubu si stekao do sada?

– Znao sam da dolazim u klub koji ima veliku istoriju, a konkurencija u timu je zaista velika. Biti u Vojvodini i nastupati za nju kao profesionalni fudbaler je veoma lepo. Klupski trening centar je veoma dobar, iako zbog loših vremenskih uslova nismo imali mnogo prilike da treniramo na tamošnjim terenima. Hrana koja se priprema za nas mi se takođe veoma svidela.

Na kojoj poziciji u timu se najbolje snalaziš?

– Najčešće igram na poziciji ofanzivnog veznog igrača ili desnog krila, iako mogu da igram čak i na levom krilu. Na prethodnoj utakmici, igrali smo u formaciji 3-4-3, a ja sam igrao po desnoj strani među trojicom najisturenijih. Na nekim treninzima, bio sam postavljen i na mesto desnog beka, iako znam da to nije moje prirodno mesto.

Postoji li neki igrač iz svetskog fudbala na koga se ugledaš?

– Rekao bih da je to Mesi, zato što igra na istoj poziciji kao i ja, a takođe smo obojica vrlo niski, ali brzi igrači. Uvek gledam kako on igra i pokušavam to da kopiram. Neverovatno je kako igra toliko uspešno na tako visokom nivou i to toliko dugo vremena. Osim njega, volim da gledam i Arjena Robena iz Bajerna, koji je levak poput mene. On je drugačiji tip igrača od Mesija, ali njegove klipove takođe često gledam i pokušavam da naučim što više njegovih poteza.

Za nekoliko dana, u tvom rodnom gradu San Dijegu sastaće se reprezentacije SAD i Srbije. Kakva su tvoja očekivanja?

– Unapred se radujem gledanju te utakmice, jer bi trebalo da bude zanimljivo. Očekujem dobar meč, a videćemo ko će pobediti – rekao je Iloski.

Fudbaleri Vojvodine i sutra nastavljaju sa ritmom od po dva treninga dnevno, a na teren „Jaz“ crveno-beli će istrčati od 10 i 15:30 časova.