Dušan Bajatović i Darko Jevtić

 

Generalni direktor FK Vojvodina Darko Jevtić izjavio je da klub trenutno prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji.

Od 24. oktobra, kada je vanredna Skupština Fudbalskog kluba „Vojvodina” odlučila da za predsednika Upravnog odbora izabere Dušana Vlaovića, a za generalnog direktora Darka Jevtića, prošle su nešto više od dve nedelje.

Iako je to veoma kratak vremenski rok za sagledavnje trenutnog stanja u kojem se klub nalazi i donošenje konkretnijih mera po pitanju prevazilaženja ogromnih problema s kojima su suočeni, zamolili smo za razgovor Darka Jevtića o aktuelnom trenutku jednog od najuglednijih fudbalskih kolektiva u Srbiji.

– Članovi nove uprave i ja prepoznali smo veoma tešku situaciju u kojoj se klub nalazi i upravo to je kumovalo odluci da prihvatimo izazov. FK Vojvodina je brend u srpskom fudbalu i vekovni simbol grada, koji je došao u situaciju da je suočen sa nestajanjem sa scene. Posle ozbiljnog razmišljanja, doneli smo nimalo laku odluku i prihvatili na sebe ogromnu odgovornost da to ne dozvolimo. Ukoliko u veoma kratkom periodu situacija ne bude krenula nabolje, postaćemo za javnost jedini krivci čega smo i te kako svesni. Lično, kroz karijeru me je pratio sportski duh i nije mi nedostajalo hrabrosti i sada je svima nama iz novog menadžmenta potreban dah optimizma da klub spasimo. Ovaj brod se opasno nakrivio, pa ćemo morati da uložimo ogromnu volju i znanje kako bi Vojvodina ponovo bila ono što jeste i što treba da bude – ponos Novog Sada. Nalazimo se pred maratonskom trkom, nikako sprintom, jer nešto što je godinama urušavano ne može preko noći da se ispravi. Tonovi koji su provejavali na Skupštini zato hrabre i za dve godine očekujem punu stabilizaciju kluba – kaže Jevtić.

Kako vidite put kojim treba proći da bi se stiglo do cilja koji ste članovi UO i vi zacrtali?

– Pre svega, pod hitno moramo da uložimo maksimalan napor na materijalno-finansijskoj stabilizaciji, jer fudbal je odavno prevazišao okvire sporta i postao ozbiljna privredna grana. FK Vojvodina je trenutno kuća bez struje, vode i normalnih uslova za život i samo svakodnevnim velikim radom i davanjem klubu sebe samih, ubeđen sam da ćemo uspeti da uđemo u istoriju kao uprava koje je sprečila njegov nestanak. Već u ponedeljak, što je rekao i član UO i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, renomirana kuća “Dilojt” počeće s radom na potpunoj reviziji poslovanja kluba u poslednje četiri godine. Podaci do kojih se bude stiglo biće prezentovani javno, a moći će da se pronađu i na zvaničnom klupskom sajtu, tako da će svi oni koji to žele moći da ih i saznaju. Da se razumemo, ne radimo to kako bismo upirali prstom u bilo koga, već želimo da postavimo ozbiljnu dijagnozu stanja i odredimo terapiju kako bi klub stao na zdrave noge.

JP „Srbijagas” i Dušan Bajatović ozbiljno su stali uz klub i to je nešto što treba pozdraviti, jer ozbiljna kompanija i njen prvi čovek imaju mogućnost, ljude i znanje koji mogu da budu od velike pomoći.

– Dušana Bajatovića poznajem jako dugo i čak smo i kumovi. Slobodno mogu da kažem da kod njega nikad nisam osetio tako pozitivan naboj i rešenost da pomogne sportu i jednom klubu kao što je to u slučaju FK Vojvodina. Bajatović je čovek koji je velika šansa za klub i svi mi koji mu pomažemo moramo da budemo u jednoj koloni, kako bismo mu omogućili da pomogne svojim znanjem i kontaktima.

Kada se u obzir uzmu problemi s kojima se Vojvodina susretala od letos, trenutno treće mesto na tabeli Superlige izuzetno je dobar rezultat.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim stručnom štabu i igračima koji su u izuzetno složenim uslovima uspeli da ostanu u samom vrhu srpskog fudbala. Iako nisu imali ozbiljnu podršku, sada su na trećem mestu koje vodi u Evropu. Svesni smo da je put do ispunjenja evropskog cilja dugačak, ali će ono što budemo uradili u narednih mesec ili dva u velikoj meri odrediti naše šanse da u tome uspemo. Činjenica je da imamo čak 36 profesionalnih igrača, od kojih su njih 11 strani državljani, što pokazuje koliko se u prethodnom periodu radilo neplanski i nesistematski, odnosno koliko se nije uvažavala teška finansijska situacija. Pred nama je zato ozbiljan posao skraćenja spiska igrača, naravno, u dogovoru sa stručnim štabom. Svesni smo da bez tri ili četiri pojačanja teško možemo da budemo konkurentni za Evropu i pokušaćemo da ih dovedemo u zimskom prelaznom roku. Znam da čak kao iluzija izgleda sve ovo o čemu govorim, jer s jedne strane pričamo o opstanku kluba, a s druge – o izlasku u Evropu. Ipak, svesni nivoa kvaliteta koji klub mora da poseduje, znamo da nam niko ne bi dao za pravo da ispod te crte idemo.

Preuzeli ste odgovornu funkciju u FK Vojvodina, iako ste uspešni kao generalni direktor rukometnog kluba istog imena, s kojim ste osvojili pet uzastopnih titula i tri nacionalna kupa.

– U rukometu sam naučio, želim to da implementiram i u fudbal, da svi činioci kluba moraju da poseduju apsolutnu autonomnost u radu. Upravo zbog toga, u narednih 10 dana izaći ćemo s imenom čoveka odgovornog za sportske domete – postavljanje trenera u svim kategorijama i sposobnog da uvede sistem koji će omogućiti da FK Vojvodina ponovo ima najbolju školu fudbala u zemlji. Planiramo i da oformimo medicinski štab, koji će biti na usluzi svim našim generacijama, ali ponekad i svim članovima Sportskog društva Vojvodina. Mi ostali, iz menadžmenta, time ćemo dobiti težak zadatak da za oba ova sektora – sportski i medicinski – stvorimo uslove za rad, jer samo maksimalnim ispunjenjem njihovih potreba doći ćemo u situaciju da možemo da vidimo kojom brzinom napredujemo. Uostalom, našu rešenost da ekipa ima optimalne uslove potvrđuje i činjenica da će tokom zime prvi tim na pripreme ponovo ići u Tursku.

Očigledno je to da je pred članovima UO, i pred vama kao prvim operativcem, puno zadataka koji su sve, samo ne laki.

– Sve što je planirano oročeno je na period između dve i četiri godine. Posle dve godine dobićemo odgovor na pitanje koliki su naši sportski dometi, ali je prethodno prioritetni cilj da odblokiramo klupski račun, koji je trenutno u blokadi za 170 miliona dinara. Svi moraju da budu svesni da lokalna preduzeća i samouprave ne mogu da doniraju novac i pomognu nam u takvoj situaciji i zato nam je to i zadatak od primarnog interesa. Tačno je, zadaci koje imamo nisu ni malo laki i, da ga tako simbolično nazovem – derbi koji sada igra ova uprava jedan je od najtežih u istoriji FK Vojvodina. Biće nam jako teško, svestan sam toga, ali sam ubeđen da nam je svima u interesu da klub preživi i stane na zdrave noge. Uspemo li da saniramo stanje, a čvrsto verujem da hoćemo, moći ćemo da posle toga regulišemo i sva dugovanja.

Pod pretpostavkom da ne izostane uspeh u prvom delu planova koje imate, kako vidite budućnost kluba?

– Pred nama je, dakle, najteži deo posla, i budemo li uspešni, sledi nam i onaj najlepši – investicioni period. U njemu očekujem poboljšanje infrastrukture, modernizaciju Fudbalskog centra “Vujadin Boškov”, sanaciju postojećih i izgradnju jednog terena s veštačkom travom. Sve to treba da omogući stvaranje zdrave atmosfere za nove generacije fudbalera. U globalu, upravo infrastruktura je jedan od najvećih problema srpskog fudbala, jer, izuzev centra FSS u Staroj Pazovi, nemamo ni jedan objekat koji bi bio barem na srednjem nivou po zapadnim merilima. Iz ove perspektive, znam da sve o čemu pričam zvuči previše optimistički, ali sada je vreme da se svi relevantni faktori grada, pokrajine i države pozabave ovim pitanjem.

Kakve zahteve ćete imati prema svojim saradnicima u klubu?

– Svi oni kreću u statusu da imaju moje apsolutno poverenje, a Aleksandar Dunđerski ostao je tehnički direktor i moja desna ruka. Svi će, dakle, imati jednaku šansu da se radom dokažu i pokažu da su dostojni imena kluba koji vodimo. Na prvi pogled, nekako sam prepoznao to da je najveći problem u Vojvodini bio u vođenju kluba, mnogo više nego u sistemu organizacije. Prvi ljudi donosili su krupne i teške odluke i krivo mi je što su to činili bez utemeljenja u odlukama Upravnog odbora. Sada se, međutim, veoma precizno zna ko je predsednik, ko su potpredsednici, a ko članovi UO. Naravno, ne možemo svi mi u svemu i uvek da budemo istomišljenici, ali je potrebno međusobno razumevanje i kompromisi, koji će ići u korist samog kluba, njegovog izlaska iz duboke krize i pokretanje ka lepšoj budućnosti – zaključio je Darko Jevtić.

ISPLAĆENE SVE OBAVEZE PREMA NAJTALENTOVANIJIM IGRAČIMA

Generalni direktor posebno je naglasio da je nova uprava već povukla prvi potez na koji je izuzetno ponosan.

– Prvi korak, posle vanredne sednice Skupštine, novi menadžment kluba povukao je tako što je isplatio kompletan dug koji je postojao prema najtalentovanijim mladim igračima. To je sada, dakle, rešeno i svi oni mogu da se na miru potpuno posvete obavezama koje imaju na fudbalskom terenu – rekao je Jevtić.

(izvor: Dnevnik)