Фудбалски клуб Ајакс биће први ривал Војводине у квалификацијама за пласман у групну фазу Лиге Европе.

Попут Војводине, и Ајакс је клуб са историјом дугом преко једног века, основан је 1900. године и игра на „Јохан Кројф арени“, капацитета 55.865 седећих места.

Ајакс је рекордер у својој земљи са чак 36 титула и 20 трофеја у Купу Холандије, док је чак четири пута био и првак Европе – 1971, 1972, 1973. и 1995. године. Јасно је да је најслабнији период почетком седамдесетих, када је Ајакс на челу са легендарним Јоханом Кројфом харао Европом. На све ове трофеје, треба додати и девет пехара у Суперкупу Холандије, и још по један Куп победника купова и Куп УЕФА и два трофеја у УЕФА Супер купу.

Спона између Војводине и Ајакса дефинитивно је и полазник школе „Илија Пантелић“ и дете „старе даме“, Душан Тадић, касније и легендарни капитен Ајакса. Тадић је према бројним параметрима једно од најбољих појачања у историји Ајакса, јер је дошао у тешком тренутку лета 2018. године и предводио тим до три титуле, два Купа и једног Суперкупа Холандије, а такође је био и лидер екипе коју су секунде делиле од финала Лиге шампиона 2019. године.

Што се тиче тренутног састава Ајакса, на клупи је нови тренер, 35-годишњи Италијан Франческо Фариоли, који је стигао након изузетних резултата на клупи француске Нице. Према проценама специјализованог фудбалског портала Трансфермаркта, Ајакс је процењен на чак 242,55 милиона евра, што је чак 12 пута више у односу на процену вредности тима Војводине – 20 милиона.

Највреднији играч је нападач Брајан Броби, који вреди 35 милиона евра, а уједно је и најбољи стрелац екипе у протеклој сезони са 22 гола у свим такмичењима. Члан Ајакса је и некадашњи капитен Ливерпула Џордан Хендерсон, док су међу осталим звездама екипе и Стивен Бергвајн, Јосип Шутало и Борна Соса, као и млада нада Јорел Хато, штопер који је процењен на чак 30 милиона евра.

Први меч на „Јохан Кројф арени“ на програму је 25. јула, а док ће Воша бити домаћин 1. августа и нема дилеме да је за „стару даму“ велика привилегија што ће се одмерити са једним истинским великаном.