Milan Kosanović

 

Koordinator omladinske škole „Ilija Pantelić“ Milan Kosanović izjavio je da smatra da mlađe kategorije Vojvodine mogu još mnogo da napreduju i da u skorijoj budućnosti očekuje bolje rezultate mlađih selekcija.

Jesenji deo prvenstva u svim ligama za mlađe kategorije u Srbiji završen je pre desetak dana. Selekcije Vojvodine ostvarile su solidan plasman, iako je nekih ranijih godina, pogotovo u uzrastu omladinaca i kadeta, bilo i boljih rezultata od onih koji su ostvareni u ovoj sezoni. Naime, omladinci su završili na sedmom, a kadeti na četvrtom mestu u Srbiji, dok se, na teritoriji Vojvodine, mlađi omladinci i pioniri nalaze na prvom, a mlađi kadeti na drugom mestu na tabeli.

Koordinator omladinske škole „Ilija Pantelić“ Milan Kosanović ima velike zasluge za to što je prethodnih godina veliki broj talentovanih igrača stasao u omladinskoj školi FK Vojvodina, a kasnije zaigrao za prvi tim i otisnuo se u neke od najjačih evropskih liga. Dovoljno je spomenuti samo neke od njih, kao što su Srđan Babić (Španija), Radovan Pankov (Rusija), Bojan Nastić (Belgija), Nemanja Radoja (Španija), Mijat Gaćinović (Nemačka), Sergej Milinković-Savić (Italija)…

Prema njegovim rečima, u omladinskoj školi Vojvodine i sada ima talentovanih igrača, iako pogled na tabele ne pokazuje da se radi o jednoj od najboljih omladinskih škola u zemlji.

– Kao neko ko pomaže trenerima u edukaciji mladih igrača, mislim da ukupan učinak naših mlađih selekcija može biti mnogo bolji. Postoje tri nivoa po kojima se meri uspešnost u ovim uzrastima. Prvi je broj igrača koji se nalaze u mlađim reprezentativnim selekcijama, drugi broj igrača koji je napredovao i približio se prvom timu, a treći je plasman na tabeli u svojoj uzrasnoj kategoriji, koji je takođe važan. Zbog odlaska jednog broja igrača u Proleter na dvojnu registraciju, došlo je do pomeranja i podmlađivanja selekcija, pa je to malo uticalo na plasman pojedinih ekipa, pre svih omladinaca i kadeta. Međutim, u dogledno vreme očekujemo napredak i u tom segmentu – kaže Kosanović.

Nedavno, Vojvodina je postala prvi klub u Srbiji koji je počeo da koristi „Catapult“ tehnologiju za statističku analizu učinka igrača. Kako se ona pokazala do sada i koliko će unapreiti ukupan kvalitet rada u mlađim kategorijama?

– „Catapult“ je zaista nešto revolucionarno i pokazalo se u klubovima u Evropi koji ga koriste da već daje određene rezultate. Treneri koji budu radili sa ovom tehnologijom imaće uvid u fizičke mogućnosti svih igrača pojedinačno u brojkama, kao i mogućnosti cele ekipe. Zahaljujući toj analizi, u omladniskoj školi ćemo moći da napravimo model kakvi igrači treba da budu i tako će moći da se dozira njihov rad na treninzima. Pre svega, olakšaće se rad kondicionim trenerima, jer će na osnovu toga moći lakše da pripreme ekipu.

Takođe, nedavno je formiran mladi A tim Vojvodine. Koliko je to važno za brže sazrevanje mladih igrača i njihovo priključivanje prvom timu, odnosno kakve će biti dalje aktivnosti ove ekipe?

– Meni je svakako drago zbog toga što je formiran taj tim. Mladi tim Vojvodine, pre svih, treba da čine igrači iz omladinske škole koji su na pozajmici u drugim klubovima, kao i najbolji omladinci i kadeti i da budu praktično u sklopu prvog tima. Naš problem je to što mi nemamo ligu mladih timova u Srbiji, te se tako dešava da mladi igrači ulaze u prve timove ili odlaze u inostranstvo kao, da se tako izrazim, „poluproizvodi“. Mladi igrači to treba da nadomeste kroz rad sa seniorima, odnosno u tim utakmicama koje će igrati sa ekipama u kojima igraju iskusniji i stariji igrači. Na taj način, spremniji će stići do prvog tima.

Pored toga što obavljate funkciju koordinatora omladinske škole „Ilija Pantelić“, istovremeno ste i selektor naše U-19 reprezentacije, za koju trenutno nastupa golman Vojvodine Marko Ilić. Postoji li još igrača Vojvodine koji bi u skorije vreme mogli da se nađu na spisku ove selekcije?

– Selekcija U-19 je praktično predvorje mlade reprezentacije i veći deo tih igrača ubrzo se nađe u našoj U-21 reprezentaciji. U toj selekciji Srbije danas se nalazi čak pet bivših igrača Vojvodine, koji su, nažalost, rano otišli u inostranstvo, ali svakako da ima još onih koji bi mogli da se nađu u toj reprezentaciji. Osim golmana Ilića, tu su bili Mesarović i Mićin, koji su se povredili, pa za poslednje utakmice ove selekcije nisu bili u konkurenciji. Takođe, i Miloš Zličić je već na vratima te reprezentacije. Među našim omladincima i kadetima ima još talentovanih igrača koji će, verujem, ubrzo postati deo ovog tima.

Na čelu novoformirane U-20 reprezentacije Srbije nalazi se Nenad Lalatović, a zajedno sa njim tu je praktično čitav stručni štab prvog tima Vojvodine. To je svakako veliko priznanje za trenersku struku FK Vojvodina?

– Svakako da je to priznanje i za klub, ali i za trenera Lalatovića i to odražava stručni rad u našem klubu. Nenad Lalatović je to svojim radom i zaslužio, pre svega, činjenicom da već dugo nismo imali trenera koji je na klupi prvog tima proveo više od godinu dana. Njegovi rezultati o njemu najbolje govore, a već je i oborio neke klupske rekorde. Kao selektor, imaće bolji uvid u mlađe igrače Vojvodine, u njihov kvalitet i njihove mogućnosti – rekao je Kosanović.