Vladimir Kovačević

 

Štoper Vojvodine Vladimir Kovačević (23) još jednom je izrazio zadovoljstvo zbog povratka u redove „stare dame“, za koju kaže da mu je prva ljubav od malena.

Već u prvim danima prelaznog roka, fudbalski klub Vojvodina dobio je vredno pojačanje u defanzivnoj liniji tima. Posle praktično šest godina, tokom kojih je, što na pozajmicama, što kao igrač drugog kluba, bio član Proletera, Hajduka iz Kule i Spartaka, u „staru damu“ se vratio Vladimir Kovačević, visoki i stameni centralni bek i igrač čiji je povratak u crveno-bele redove izazvao nepodeljene simpatije navijača Voše.

Rođen 11. novembra 1992. godine u Odžacima, u Vojvodinu je stigao još kao dete i u njoj fudbalski „prohodao“. Sada je jedan od mnogih igrača u prvom timu koji su prošli kroz omladinsku školu „Ilija Pantelić“ i zajedno sa ostalim saigračima, poslednjih dana u Sloveniji vredno trenira kako bi što spremniji dočekao novu sezonu.

Prema njegovim rečima, pripreme za sada odlično protiču i daju nagoveštaj da će ekipa u narednoj sezoni dostići svoj puni potencijal.

– Od kako smo stigli u subotu, za sada je stvarno sve super. Iskreno, ovde nikada ranije nisam bio i ovo mi je prvi put, ali jako je lepo i uslovi su fenomenalni. Vreme nam ide na ruku, a teren, kao i čitav ambijent oko terena, hotel, hrana i ostalo je baš onako kako i treba da bude – kaže Kovačević.

Na svom zvaničnom predstavljanju u FC „Vujadin Boškov“, izjavio si da si se vratio „tamo gde pripadaš“?

– U Vojvodinu sam došao jako mlad i ona mi je prva ljubav od malena. Tu sam napravio prve malo ozbiljnije fudbalske korake, pa sam bio i reprezentativac u mlađim kategorijama. Nisam znao tačno za koliko godina, ali znao sam da ću se kad-tad vratiti u Vojvodinu.

U trenutku kada si prvi put postao član seniorske ekipe Vojvodine, bio si mladi talenat sa žestokom konkurencijom. Sada je situacija drugačija nego ranije?

– Naravno. U trenutku kada sam ušao u prvi tim, tu su bili Trajković i Mojsov, koji su u to vreme bili A reprezentativci. Ja sam imao 18 godina i kao i svaki mlad igrač, želeo sam da igram. Mislim da sam u tom trenutku dobro postupio i da je za mene bilo bolje da odem negde gde ću imati veću minutažu. Zato sam išao u Proleter i Hajduk iz Kule i svugde gde sam otišao, pružao sam dobre igre i uspevao da se nametnem. Iako možda nije lepo da se priča o takvim stvarima, moram reći da mislim da ljudi koji su tada bili u klubu nisu imali razumevanje za mene i nismo bili na istim talasnim dužinama. Zato je došlo do raskida ugovora i nakon toga sam otišao u Spartak, gde sam se u potpunosti afirmisao.

Dok si bio član Hajduka i Spartaka, kako ste pristupali utakmicama protiv Vojvodine?

– S obzirom na to da su i Hajduk i Spartak bile ekipe koje su se borile za opstanak, za nas je bukvalno svaka utakmica bila kao finale Lige šampiona. Nije bilo nikakvog prostora za opuštanje, tako da nije ni bilo razlike u pripremi u odnosu na protivnika. Mislim da sam sada napokon došao u sredinu gde ću da pobeđujem i naravno da radim sa još većim intenzitetom i žarom, odnosno da sa „punim gasom“ ulazim u utakmice. Drago mi je što sam konačno došao negde gde se igra fudbal.

Iako je tek početak prelaznog roka, ekipa Vojvodine je već pretrpela dosta promena?

– Ovo je mlada ekipa, sa nekoliko iskusnih igrača, a sa 23 godine, i ja se već mogu ubrojati među one malo iskusnije. Mislim da nam je mesto među prva tri tima u prvenstvu, a nadam se da ćemo dogurati što dalje u Evropi. Pod tim mislim na to da prođemo prvo kolo, potom i drugo, a u trećem, šta nam Bog da.

Prošle sezone, Vojvodina je ostavila odličan utisak na međunarodnoj sceni?

– Pratio sam igre Vojvodine u Evropi prošle sezone i nemam ništa drugo da kažem sem – svaka čast, posebno za ono protiv Sampdorije – rekao je Vladimir Kovačević.