После више од месец дана од како је уведено ванредно стање у Србију, пандемија корона вируса коначно је барем донекле почела да слаби. Из тог разлога, државни органи одлучили су да постепено ублажавају мере превенције ширења вируса, а љубитељи фудбала надају се да је то знак да би ускоро и спортска такмичења у земљи могла бити настављена.

За сада, план је да између четвртог и 10. маја са радом почну теретане, а шеф стручног штаба Војводине Ненад Лалатовић нада се да би почетком наредног месеца и његови играчи коначно могли да буду заједно и тренирају под његовом командом.

– Рекао сам раније да ћемо са тренинзима у нашем ФЦ „Вујадин Бошков“ вероватно кренути између првог и четвртог маја, али то је била само моја претпоставка, пошто сам рачунао и надао се да ће се ситуација у вези са корона вирусом до тада смирити и да ће заједнички тренинзи бити потпуно безбедни. Ја се и даље надам да ћемо почетком наредног месеца моћи да почнемо припреме за наставак сезоне и то у нашем тренинг центру, где бисмо ипак били изоловани од контакта са другим људима, али наравно, то ће зависити од развоја ситуације у држави и стања у вези са пандемијом – каже Лалатовић.

У српској спортској јавности још увек траје дебата у вези са тим шта треба урадити са сезоном која је прекинута.

– Рекао сам још раније да мислим да би било оптимално да се ове сезоне одигра само 30 кола, плус Куп, те и даље сматрам да је то најбоље решење. Наравно, ово је мој лични став као тренера и човека из фудбала, јер ево, прошло је већ скоро 40 дана од како су играчи на паузи, а толико дуго без заједничких тренинга не буду ни између две полусезоне. Кад се окупимо, биће нам потребне минимум три недеље заједничког рада пре него што почнемо са одигравањем утакмица. Ако након тога буду морали да играју превише мечева за кратко време, ризик од повреда биће велики и тиме доводе у опасност своју каријеру, због чега на великом губитку могу бити не само они, него и клубови који имају могућност да зараде од њихове продаје – напомиње Лалатовић.

Шеф стручног штаба Војводине је изричит у ставу да индивидуални тренинзи нису довољни за одржавање потребне физичке спреме.

– Поштујем то што раде наши кондициони тренери Александар Јанковић и Саша Семереди и част ми је што имам два таква врхунска стручњака у свом тиму, али играчима је то довољно само да им тела „не зарђају“ и да им се смањи могућност повреде када кренемо са радом на терену. Једноставно, играчи су већ сада неспремни и такви ће се појавити на окупљању, кад год оно да буде. Начин на који сада тренирају јесте модеран и у складу са оним што смо се договорили, али уколико нема скока, шута, дуел игре и генерално рада са лоптом, онда то просто није то. Да су довољни тренинзи код куће, онда би сви и иначе само тако радили – каже Лалатовић.

Попут осталих грађана, он се нада да ће ванредно стање што пре проћи, али истиче да нема намеру да се жали на било коју меру коју је увела Влада Србије.

– Као тренер и некадашњи играч, ја сам навикао на карантине, тако да ми ово не пада толико тешко. Једноставно, наместио сам главу да је ситуација тренутно таква каква јесте и то је то. У међувремену се трудим да тренирам, шетам, читам, возим бицикл и проводим време са својом децом и пријатељима. Једноставно, кад наша медицинска служба, полиција и војска могу сваки дан да се излажу опасности и боре за животе људи, онда ми остали стварно немамо права да кукамо. Такође, морам да похвалим и нашу државу на челу са председником Александром Вучићем на великом напору и борби да што више наших грађана сачува од смрти. У таквој ситуацији, када је много људи на респираторима по болницама, сајмовима и другим објектима, ми што седимо код куће стварно немамо право да се жалимо на било шта – истиче Лалатовић.

Шеф стручног штаба Воше све време ванредног стања проводи у Новом Саду.

– Од првог дана ванредног стања, боравим у Новом Саду, где сам заиста фантастично прихваћен и где се буквално осећам као код своје куће. Без обзира на то колико ће трајати ванредно стање, овде дефинитивно намеравам и да останем, а наравно, волео бих да се ова ситуација што пре смири и да сви можемо да се вратимо нашем нормалном животу – поручио је Лалатовић.