Nenad Lalatović

 

Šef stručnog štaba Vojvodine Nenad Lalatović oštro je demantovao navode iz teksta objavljenom u dnevnom listu Blic, u kojem se ističe kako je, tokom jučerašnje utakmice protiv Javora, vređao trenera protivničkog tima Mladena Dodića i pozivao ga na fizički obračun.

U FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, danas je održana vanredna konferencija za novinare, koju je sazvao šef stručnog štaba crveno-belih Nenad Lalatović. Po prvi put u svojoj karijeri, mladi stručnjak bio je prisiljen da reaguje na tekst koji je o njemu objavljen u medijima, s obzirom na to da je reč o potpunoj neistini, koja narušava ugled kako njega lično, tako i fudbalskog kluba Vojvodina u celini.

Naime, u internet izdanju dnevnih novina Blic, objavljen je tekst pod naslovom „SKANDAL U IVANJICI Lalatović opet izgubio živce, umalo se potukao sa trenerom Javora“, i izneta tvrdnja autora članka da je šef stručnog štaba Vojvodine verbalno vređao šefa struke domaćeg tima Mladena Dodića i pozivao ga na fizički obračun. Da izneta tvrdnja ne odgovara istini, potvrđuju činjenice da su se dvojica trenera prijateljski pozdravili nakon utakmice, da se u izveštaju delegata i sudije ne spominje nikakav sukob između njih, kao i snimak televizije Arena sport, koji je Lalatović pustio prisutnim novinarima na konferenciji, a na kojem se vidi da je trener Voše bio taj koji je smirivao čitavu tenziju.

– Nikada nisam bio u situaciji da ja moram da sazivam konferenciju za štampu i tokom svoje karijere, što igračke, što trenerske, kad god sam napravio neki problem, nikada se nisam pravdao. Priznavao sam da sam kriv i snosio sam posledice, poput onog slučaja kada je navijač Radničkog iz Niša ušao u moj prostor i verbalno me napao. Iako je on ušao u prostor koji je bio namenjen isključivo meni, zato što sam mu odgovorio, bio sam kažnjen sa 200.000 dinara i dve utakmice zabrane vođenja tima. To je kao kada bi vam provalnik ušao u kuću, vi se branite i ukoliko se odbranite, idete u zatvor – počeo je Lalatović.

Ipak, na jučerašnjoj utakmici, treneru Vojvodine čak ni tako nešto se nije moglo zameriti.

– Ovoga puta, Nenad Lalatović nijednog trenutka apsolutno nije rekao nijednu ružnu reč svom kolegi Dodiću, već sam, nakon što je Ašćerić pao, viknuo samo da izbace loptu u aut, pošto nam igrač leži na travi već dva minuta. Na to je Dodić odgovorio sa: „Da sam video da leži, ja bih im rekao da izbace. Nemoj ti da mi govoriš šta ja da radim!“ i nakon toga sam mu rekao: „Doda, izvini, samo kažem da bi bio fer plej da izbacite loptu.“ To je bila sva moja i njegova komunikacija – ističe Lalatović.

Njegovu tvrdnju mogu da potvrde i delegat i sudija utakmice.

– U tom trenutku, pored nas su bili delegat utakmice i četvrti sudija, koji u svom izveštaju nisu naveli nikakvo nedolično ponašanje, a posebno ne, kako je naveo gospodin iz Blica, da sam ja nekog psovao i pozivao na tuču. Doda je moj kolega, koga mnogo cenim i uvažavam i sramota je da neko tako nešto napiše. Moj otac, koji ima 70 godina, kada je pročitao te novine, zvao me je jutros u pola osam. Skočio mu je pritisak kada je video jednu tako lošu sliku o mom imenu i prezimenu i to zbog laži koja je izneta o meni, što ne mogu da dozvolim. Milioni ljudi čitaju novine i sude ti na osnovu onoga što pročitaju, bez obzira na to da li je reč o istini ili laži – napominje Lalatović.

Šef stručnog štaba Vojvodine smatra da autor teksta mora biti sankcionisan zbog onoga što je učinio.

– Ako ja, kad pogrešim, mogu da budem kažnjen sa 200.000 dinara i dva meča suspenzije, ako igrač kada pogreši može da bude kažnjen sa nekoliko utakmica neigranja, ako sudija zbog svoje greške može da bude suspendovan na šest meseci, onda i jedan novinar Blica treba da bude kažnjen od svog urednika tako što će mu biti zabranjeno da piše u narednih šest meseci, jer je morao da ima pravu informaciju. Da je pravi profesionalac, taj gospodin bi došao na konferenciju za novinare i postavio pitanje Dodiću i meni i zatražio izveštaj, ili barem popričao sa delegatom o tome šta se desilo, pa tek onda napisao tekst. Umesto toga, sedeo je u nekoj kafani ili ko zna gde, a citirao me kao da me je držao za ruku. I zato danas cela Srbija čita kako je Nenad Lalatović uradio nešto što nije uradio – ističe šef struke crveno-belih.

Trener Vojvodine naglašava da, uprkos neprijatnosti koju je doživeo, izuzetno poštuje novinare i njihov rad.

– Pero koje vi novinari imate je zlatno pero, jer ono što vi napišete, to svi čitaju. Svojim klevetanjem, taj gospodin direktno utiče na moje ime i prezime i na moju karijeru, koju bih jednog dana voleo da nastavim i u inostranstvu. Sutra kada sa svojom porodicom prođem ulicom, neko može da me zaustavi i kaže mi: „Kako te nije sramota, šta radiš tamo u Ivanjici, kako se to ponašaš?“ Za moje ponašanje u Ivanjici nema za šta da me bude sramota. Sramota me je to što smo ispali iz Kupa. Sramota je to što smo primili gol u 90. minutu, iako je rezultat na kraju bio realan i ekipa koja je imala više sreće u penalima, prošla je dalje – kaže Lalatović.

On smatra da postoje samo dve opcije oko toga kako je i zašto napisan sporni tekst.

– Taj novinar je to napisao ili iz svog neznanja, ili zato što mu je neko rekao da to napiše. Možda ja nekome smetam, a da to ni ne znam. No, u svakom slučaju, od tog novinara želim da mi se javno izvini zbog klevetanja mog imena i prezimena. Prema novinarima sam uvek bio fer i korektan, u pola dana i pola noći sam se javljao na telefon i davao intervjue kad god ste me pozvali, čak i onda kada sam bio u romingu. To sam shvatao kao moju obavezu prema vama i ničim nisam zaslužio da neko ovako piše o meni. Ne znam da li ću to i uraditi, ali sada stvarno treba da uzmem advokata i da tužim i novinara i novine, kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale – naglašava Lalatović.

Šef stručnog štaba Vojvodine ističe da nakon objave tog teksta nije razgovarao sa trenerom Javora Mladenom Dodićem.

– Nisam se čuo sa Dodom, jer on nije ni učestvovao u svemu ovome. Zašto bih ga upetljavao u ovakve stvari, neka slavi to što su prošli u polufinale. Ja ga mnogo cenim i poštujem i želim njegovoj ekipi mnogo sreće u nastavku šampionata, kao i u Kupu. Na konferenciji za novinare posle utakmice, prijateljski smo se pozdravili i izljubili, što se sigurno ne bi dogodilo da je tačno ono što piše u Blicu – napominje Lalatović.

Iako je svestan toga da mora da promeni svoje reakcije u pojedinim situacijama, on ističe da nikada nikome neće dozvoliti da radi s njim šta hoće.

– Ne dam na sebe. U Srbiji, kad se braniš, kad imaš svoj stav i ne daš da te gaze, onda smetaš, a kad ti opale šamar, pa ti okreneš i drugi obraz da ti lupe još jedan i pljunu, onda kažu kako si fin i da takvi treba svi da budemo. Ja nisam takav i ne mogu da dozvolim da me neko ponižava i vređa, a ja da ćutim. Nemam ni razloga za to, jer nikome zlo nisam naneo. Imam reakcije kakve imam, treba to da promenim i promeniću, ali ovoga puta, sramota je to što su napisali za mene. Očigledno je novinar znao i možda mu je neko rekao da je baš sad trenutak da me skinu i kazne, jer očito nekom smetam, iako ne znam kome sam se to zamerio. Znam samo to da ulažem mnogo rada, truda, znoja i energije da uspemo i da moj tim pobeđuje. Od kako sam trener Vojvodine, nemamo nijedan poraz. Ispali smo iz Kupa i meni je najteže zbog toga, celu noć nisam spavao – kaže Lalatović.

On smatra da se reakcije trenera u Srbiji i u inostranstvu drugačije tumače u našoj javnosti, što je samo odraz mentaliteta celokupnog društva.

– Šta rade Klop, Murinjo, Simeone? Njih dižemo u zvezde kad se ovako nešto desi i hvalimo ih kako vole svoj klub i žele da pobede. Kod nas, za takve stvari samo pljujemo ljude. Nije ni čudo to što svi žele da pobegnu odavde. Naučnici, treneri, mladi igrači, a imaju i razlog za to. Evo, ja se danas pravdam za nešto što nisam uradio. Zašto niko ne kaže koje sam sve klubove predvodio do svoje 38. godine i da sam jedan od najperspektivnijih mladih trenera u Srbiji, pred kojim je lepa budućnost? Umesto toga, samo gledaju kako da me kompromituju i ja treba da ćutim, a pošto sam takav kakav sam, neću da ćutim, i onda se ne uklapam u sistem, u kojem treba da spustim glavu i kad ti nešto kažu da je tako, ti samo klimneš glavom i kažeš „Tako je“ – ističe Lalatović.

Na pitanje novinara, on je demantovao da je tokom meča protiv Javora rukama asocirao na novac.

– Tokom utakmice sam mahao rukama, pokazivao igračima šta da rade na terenu, ali nisam aludirao na novac, niti sam imao zbog čega. Međutim, čak i da jesam, to nije ono što je napisano u Blicu. Tamo je napisano da sam protivničkom treneru govorio ružne reči i zvao ga da se tučemo. Oni sutra za mene mogu da nađu svašta i naći će, pljuvaće me, ja to znam. Međutim, neka me pljuju za ono za šta i treba da me pljuju, a ne za nešto što nisam uradio, jer to neću da dozvolim. Nisam cvećka i imam svojih mana, ali i svojih vrlina. Neću da dopustim da ovo u Ivanjici prođe tek tako i želim da svaki Srbin koji sutra kupi novine zna da ono što je objavljeno u Blicu nije istina. To je ono što tvrdim, a što mogu da potvrde i delegat i četvrti sudija, kao i TV snimak sa Arene sport. Blic su jako čitane novine, koje pišu istinu. Ja ih jako cenim i uvek ih kupujem. Međutim, ovoga puta su objavili totalnu neistinu, koju su kasnije i ostali mediji preneli – kaže Lalatović.

Takođe na pitanje novinara, trener Vojvodine je istakao da ga ovim povodom nije kontaktirao niko iz Fudbalskog saveza, kao ni iz Zajednice Super lige.

– Iz Fudbalskog saveza Srbije zovu onda kad delegat u izveštaju napiše da je bilo nekih incidenata, a izveštaj delegata sa jučerašnje utakmice je potpuno prazan. Da sam rekao ijednu ružnu reč, verujte mi da bi on to još kako napisao. Zato me ni nije zvao niko iz Saveza i Zajednice, jer oni se ne oslanjaju na ono što piše u novinama, već u izveštaju delegata i sudije – kaže Lalatović.

Posle svega, šef stručnog štaba crveno-belih ubeđen je da će ekipa i klub iz svega ovoga izaći još jači i uspeti u svom osnovnom cilju ove sezone, a to je plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

– Mi moramo da izađemo u Evropu i ja sam siguran da ćemo u tome i uspeti. Ovo je nov tim. Pred utakmicu protiv Metalca, Malbašić je imao temperaturu 39, a bio je planiran da počne meč. Bio je iscrpljen i pred gostovanje u Ivanjici. Ašćerić je tek došao, Ožegović tek otišao… Ivanića takođe više nema, a došli su Mićić, Jovančić… Sve se dešavalo u hodu, odnosno pre, tokom i posle priprema. Treba to sve uklopiti. Mi smo na dobrom putu, drugoplasirani nam beži samo četiri boda i ima još mnogo da se igra. Nadam se da ćemo biti pravi već protiv Rada i da ćemo se sa tri boda vratiti u naš Novi Sad – rekao je Lalatović.