Milan Lazarević

 

Desni bek Vojvodine Milan Lazarević (19) izjavio je da je bio oduševljen kada je, još u mlađim kategorijama, dobio poziv da iz Novog Sada pređe u redove crveno-belih.

Pripreme fudbalera Vojvodine na Pohorju polako se približavaju kraju, danas su postali poznati i protivnici „stare dame“ u prvom i (svi verujemo i očekujemo) drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, pa je zato i pravo vreme za sumiranje utisaka.

Njih je sigurno prepun i mladi Milan Lazarević, 19-godišnji desni bek Voše, koji je ovog leta uvršten u prvi tim crveno-belih, nakon perioda provedenog na kaljenju u Proleteru. Brz, prodoran, borben, uz odličan centaršut i spremnost da svakog dana napreduje što više, apsolutno je zaslužio poziv Nenada Lalatovića da pođe na Pohorje na pripreme sa prvim timom.

Kao i kod svih njegovih saigrača, i kod njega je danas centralna tema svakog razgovora bio žreb kvalifikacija za Ligu Evrope.

– Pratio sam uživo izvlačenje parova i mislim da smo favoriti protiv Bokelja, tako da sam zadovoljan žrebom. Nadam se da ćemo tamo odigrati onako kako znamo, maksimalno ozbiljno i u tom slučaju, verujem da neće biti problema. Što se tiče drugog kola, više bih voleo da se ukrstimo sa norveškim Stabekom. Međutim, treba ići utakmicu po utakmicu. Najpre da prođemo prvo kolo, pa ćemo videti za dalje – kaže Lazarević.

Ovo su ti prve pripreme sa prvim timom Vojvodine. Kakvi su utisci?

– Imao sam mogućnost da igram još godinu dana za omladince, ali negde na polovini sezone, pozvali su me da pređem u Proleter. Ja sam bio oduševljen time i to mi je stvarno bila jedna odskočna daska, jer mi je igranje u seniorskom fudbalu mnogo pomoglo. Kada sam prešao u Proleter, u početku mi je to sve bilo jako velika razlika u odnosu na Omladinsku ligu, tako da mi se sada ove pripreme sa Vojvodinom ne razlikuju mnogo od onoga na šta sam navikao u Proleteru. Naravno, oduševljen sam što sam pozvan u prvi tim Vojvodine i jedva čekam da dobijem priliku da zaigram. Nadam se da ću dokazati šefu da u narednom periodu može da računa na mene.

U prvom timu Vojvodine, trenutno ima dosta tvojih vršnjaka iz omladinske škole „Ilija Pantelić“. Koliko ti znači to što ste sada zajedno u prvom timu?

– Baš sam nedavno pričao sa Zlikom (Lazarom Zličićem) o tome koliko je situacija sad drugačija u odnosu na pre samo godinu dana. Tada je on bio najmlađi u ekipi, pa mu je bilo malo teško da se uklopi, dok je nama koji smo sad prvi put ovde ipak malo lakše. Ima nas šest-sedam koji smo trenirali po dve-tri godine zajedno, što u mlađim kategorijama, što u Proleteru, a ipak je drugačije kada imaš pored sebe nekog ko je uvek tu da te podrži. Naravno, isto to čine i oni stariji igrači, koji su stvarno korektni prema nama, tako da je atmosfera odlična i na treninzima i van treninga.

Kako je izgledao tvoj fudbalski početak?

– Još od malena, od svoje osme godine, počeo sam da treniram fudbal, ali nisam imao priliku da to činim u nekom velikom klubu. Rodom sam iz Milića iz Republike Srpske i tamo sam počeo da se bavim fudbalom, da bih kasnije prešao u RFK Novi Sad. Tu sam bio dve godine i dosta sam napredovao, pa sam dobio i poziv u reprezentaciju, kada su me zapazili treneri Goran Raičević i Duško Grujić. Oni su me pozvali da dođem u Vojvodinu, a ono što sam tada osećao zaista ne može da se opiše. Za mene je prelazak u Vojvodinu bio nešto neverovatno, ali kada sam stigao, davao sam maksimum na svakom treningu, što je trener Raičević umeo da prepozna i mnogo sam mu zahvalan na tome. Sa njim sam radio pola godine, da bih nakon toga dve godine bio kod trenera Dušana Bajića, pre nego što sam otišao u Proleter.

Nova sezona je pred nama, a ti si tek na početku karijere. Šta je ono što priželjkuješ u narednom periodu?

– Pre svega, voleo bih da se nametnem šefu stručnog štaba i da zaslužim to da ostanem u Vojvodini. Čekam pravu priliku, koju verujem da ću znati da iskoristim na pravi način. Gledano na duže staze, voleo bih da ostavim neki trag u klubu i da, poput Bojana Nastića i trenera Zorana Vasiljevića, koji su iz istog kraja kao i ja, osvojim neki trofej sa Vojvodinom. Njima je to pošlo za rukom 2014, kada su osvojili Kup Srbije.

S obzirom na to da igraš na poziciji desnog beka, postoji li neki igrač u svetskom fudbalu koga posebno ceniš?

– Ja najviše volim Danija Alveša, baš kao i špansku ligu i Barselonu. Trudim se da budem takav tip igrača, koji se često ubacuje napred i upućuje dosta centaršuteva na meču. Za mene, on je broj jedan, a posle njega, izdvojio bih i Filipa Lama.

Tvoj saigrač, golman Emil Rockov rekao je da će EURO 2016 osvojiti Italijani. Šta ti kažeš?

– Pročitao sam šta je rekao i imali smo razgovor na tu temu. (smeh) S obzirom na to da najviše volim špansku ligu, mislim da će Španci ponovo pokazati da su najbolji. I Nemci su jako dobri, ali moj favorit je Španija.