Todor Veselinović

 

Najbolji fudbaler u istoriji našeg kluba, Todor Veselinović Toza, preminuo je danas u 87. godini života.

Od fudbalskog kluba Vojvodina, danas se zauvek oprostio nesumnjivo najbolji igrač u njegovoj dugoj istoriji. Todor Veselinović Toza, najbolji strelac koga je Vojvodina ikada imala, preminuo je danas u 87. godini života u Atini, gde je poslednjih godina živeo mirnim penzionerskim životom.

Todor Veselinović rođen je u Novom Sadu 22. oktobra 1930. godine i bio je pravi virtuoz sa loptom, igrač zbog kojeg su ljudi dolazili na stadion, čovek o kome se uvek pričalo sa poštovanjem, divljenjem i beskrajnim simpatijama, a privrženost Vojvodini uvek je bila neizostavni deo njegovog života i njegove ličnosti. Poslednji put, Toza Veselinović je u boravio u Novom Sadu u jesen prošle godine i naravno, nije propustio priliku da obiđe stadion „Karađorđe“ i svoju drugu kuću, gde je uvek bio rado viđen i srdačno dočekivan.

U crveno-belom dresu nastupao je od 1948. do 1952. i potom ponovo od 1953. do 1961. godine, nakon čega je karijeru nastavio u italijanskoj Sampdoriji. Sa 130 golova na 196 prvenstvenih utakmica, i danas se nalazi na vrhu večne liste klupskih strelaca, a čak četiri puta tokom svoje karijere (1956, 1957, 1958. i 1961) bio je proglašavan za najboljeg strelca ondašnje jugoslovenske lige.

Kao trener Vojvodine od 1974. do 1977, predvodio je tim do zvanja vicešampiona Jugoslavije 1975. godine, a potom je radio još u mnogim drugim velikim klubovima, kao što su Independijente, Olimpijakos, Levante, Fenerbahče, AEK itd. Kao selektor Jugoslavije, odveo je tim na Evropsko prvenstvo koje se 1984. godine održalo u Francuskoj.

Sahrana Todora Veselinovića biće održana u sredu od 15:45 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu, dok će mesto i vreme održavanja komemoracije biti poznato i saopšteno uskoro.

Porodici Todora Veselinovića, njegovim prijateljima, bivšim saigračima, navijačima Vojvodine, kao i čitavoj fudbalskoj Srbiji, fudbalski klub Vojvodina izražava svoje iskreno i duboko saučešće.

Tozo, počivaj u miru i hvala ti za sve. Neka ti je večna slava.