Grb FK Vojvodina

 

Derbi meč 25. kola Super lige Srbije između Vojvodine i Crvene zvezde možda neće biti odigran, s obzirom na to da policija, pod obrazloženjem da nije u mogućnosti da garantuje bezbednost javnog skupa, razmišlja o tome da zatraži zabranu održavanja ovog događaja.

Fudbalski klub Vojvodina obaveštava javnost da je odigravanje utakmice 25. kola Super lige Srbije, u kojoj osmog marta na stadionu „Karađorđe“ treba da se sastanu Vojvodina i Crvena zvezda, dovedeno u pitanje. Naime, Policijska uprava Novi Sad razmišlja o tome da donese odluku o zabrani javnog skupa čiji je zahtev za održavanjem u zakonom predviđenom roku podneo fudbalski klub Vojvodina kao organizator, jer po njihovom mišljenju nisu u mogućnosti da pruže bezbednost svim akterima ovog sportskog događaja. Kako se navodi u dopisu policije, do problema je došlo pošto Policijska uprava zahteva od fudbalskog kluba Vojvodina da se gostujućim navijačima obezbedi istočna tribina, iako je FK Vojvodina kao organizator događaja odlučio da je za goste rezervisana isključivo južna tribina. FK Vojvodina napominje da južna tribina, koja je predviđena za gostujuće navijače, ima kapacitet da primi 1.500 gledalaca, što je tri puta više od pet posto kapaciteta stadiona, koliko je FK Vojvodina u obavezi da kao domaćin obezbedi za goste prema propisima i pravilniku Fudbalskog saveza Srbije. Podsetimo da su na pomenutoj tribini bili smešteni navijači FK Partizan na utakmici Super lige u novembru, kao i mnogi drugi gostujući navijači i nikad nije zabeležen ni najmanji problem. Samim tim, postavlja se pitanje zašto bi fudbalski klub Crvena zvezda i njegovi navijači bili u povlašćenom statusu u odnosu na sve druge klubove Super lige i da li je ovo još jedan vid pritiska da se nekome obezbedi titula?

Kao organizator, fudbalski klub Vojvodina je preuzeo sve potrebne mere oko organizacionih aktivnosti kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu. Iskustvo u organizovanju ovakvih utakmica je na našoj strani, jer smo u poslednje dve godine organizovali osam evropskih utakmica u kvalifikacijama za Ligu Evrope, na kojima je stadion „Karođorđe“ bio ispunjen do poslednjeg mesta, bez ijednog propusta u organizaciji i incidenta i na kojima smo dobijali pohvale za organizaciju od zvaničnika UEFA. Takođe, podsećamo da za istočnu tribinu postoji skoro 1.000 izdatih sezonskih ulaznica za navijače FK Vojvodina, a ukoliko bi bio prihvaćen zahtev policije, to bi značilo da oni ne mogu da ostvare svoje pravo koje su dobili kupovinom sezonske karte i da bi morali da se premeste u neki drugi sektor.

Fudbalski klub Vojvodina naglašava da ne postoji nijedan razlog za zabranu ove utakmice, osim nerazumevanja nadležnih institucija da urade svoj deo posla, te ih pozivamo još jednom da razmisle o svojoj odluci i da dozvole sportu da bude ono što mu stoji u definiciji, a to je viteško nadmetanje, kao i zabava za publiku. Ukoliko ova odluka ipak stupi na snagu, biće to presedan i velika mrlja u istoriji srpskog sporta, te smatramo da u 21. veku, živeći u demokratskom društvu, postoje zakoni i institucije koje će doneti odluku u korist sporta. FK Vojvodina očekuje da u svom stavu dobije podršku fudbalske Srbije, za koju verujemo da će stati na stranu sporta i zdravog razuma i pružiti podršku našem klubu.

Fudbalski klub Vojvodina

SCAN0004