Milan Milinković

 

Fudbaler Vojvodine Milan Milinković (23) sa ekipom Jagodine je osvojio prvi trofej u karijeri, a nada se da bi u dresu „stare dame“ ove sezone mogao i po drugi put da stigne do pehara u Kupu Srbije.

Da mnogi fudbaleri dolaze u Vojvodinu željni afirmacije i igračkog napetka i usavršavanja, praksa je koja važi već dugi niz godina. Međutim, retki su oni koji u redove „stare dame“ dolaze kao igrači koji se već mogu pohvaliti osvojenim trofejom u karijeri.

Desni bek Milan Milinković ove zime je pojačao crveno-bele, došavši kao slobodan igrač iz ekipe Jagodine. Sa popularnim „ćuranima“, Milinković je dva puta igrao u finalu Kupa Srbije i to oba puta protiv Vojvodine: prvi put, 2013. godine, Jagodinci su rastužili 11.000 navijača Vojvodine na stadionu osvojivši prvi trofej u svojoj istoriji, ali su im se crveno-beli revanširali godinu dana kasnije, kada su u klupske vitrine, koje krase dva pehara šampiona Jugoslavije, doneli i onaj toliko željeni pehar osvajača Kupa Srbije.

Tačno na polovini priprema u Beleku, Vošin fudbaler ističe da vreme protiče radno i u odličnoj atmosferi.

– U Turskoj su neuporedivo bolji uslovi za trening nego u Srbiji. Ovo mi je četvrti put da dolazim u Tursku na pripreme, ali mislim da su ove godine, po pitanju hotela i terena, uslovi stvarno najbolji, što je naravno za svaku pohvalu za fudbalski klub Vojvodina, koji nam je to obezbedio. Što se tiče mog uklapanja u tim, mislim da tu neće biti nikakvih problema, jer razlika u godinama među nama je uglavnom dve-tri, uz nekoliko starijih igrača. Svi se stvarno dobro slažemo – kaže Milinković.

Tokom proteklih dana, propustio si dva treninga zbog povrede. O čemu se tačno radi i kako se sada osećaš?

– To je povreda koju sam zadobio još pre desetak dana u Novom Sadu, gde su bili malo teži i zaleđeni tereni i temperatura u minusu, pa mi se upalila tetiva. Međutim, nadam se da će se smiriti za nekoliko dana i da će sve doći na svoje.

Bio si član ekipe Jagodine koja se u finalu Kupa Srbije dva puta sastala sa Vojvodinom. Koliko je realno da ove sezone osvojiš još jedan trofej u svojoj karijeri?

– Što se tiče Kupa, imam stvarno lepa iskustva. Jedan Kup sam osvojio, a drugi put sam igrao finale, oba puta protiv Vojvodine i mislim da je to u Srbiji ipak veliki uspeh. Smatram da je osvajanje pehara u Kupu ove sezone jako realan i dostižan cilj za ovu ekipu. Naravno, cilj nam je i da budemo među prva tri u prvenstvu, ali mislim da je Kup jako lepa prilika i za klub i za sve igrače da se pokažu i dokažu.

Kakvo je bilo tvoje viđenje Vojvodine kao kluba dok si nastupao za druge klubove u Srbiji?

– Igrao sam tri godine za Jagodinu, a pre toga sam tri godine bio član Javora. Iskreno, mislim da mi je svaki prelazak u drugi klub bio korak napred u karijeri. Dok sam igrao za Jagodinu, klub je bio u vrhu srpskog fudbala, međutim, neke okolnosti koje su se dogodile uslovile su da sada dođe u nešto slabiju poziciju. Prelazak u Vojvodinu doživljavam kao napredak, jer za mene je ovaj klub uvek bio među prva tri u Srbiji i tako će zauvek i ostati.

Na tvojoj poziciji u timu, za Vojvodinu igra i Ivan Lakićević. Da li ste se poznavali pre nego što ste postali saigrači i kakvo mišljenje imaš o njemu?

– Imali smo dosta međusobnih susreta, ali naravno, na različitim stranama. Upoznat sam sa njegovim kvalitetima i mogu da kažem da je on jedan sjajan momak. Igramo na istoj poziciji, ali to nimalo neće uticati na naš odnos van terena. Ko bude bio bolji, taj će igrati i to je to.

Vojvodinu je danas napustio Mirko Ivanić, koji je ove sezone bio njen nesumnjivo najbolji igrač. Ima li ekipa snage da nadomesti njegov odlazak i ostvari zacrtane ciljeve i bez njega?

– Za ovih dvadesetak dana koliko ga poznajem, za Ivanića imam samo reči hvale. On je sjajan momak, ima sjajno ponašanje i mene je iskreno iznenadilo to koliko je smiren i povučen, jer sam imao možda i malo drugačije mišljenje o njemu, ali stvarno me je oduševio. Mislim da je njegov odlazak donekle gubitak za Vojvodinu, jer prošle godine je bio njen najbolji igrač. Međutim, fudbal je takav i kad neko ode, mora se pronaći neki novi pojedinac koji će ga zameniti.

Kako ti odgovara način rada trenera Nenada Lalatovića?

– Vrlo sam srećan i počastvovan zbog toga što imam priliku da radim sa trenerom Lalatovićem, jer on polako, ali sigurno, pokazuje da je među najboljim trenerima u Srbiji. Mlad je, ambiciozan i sviđa mi se njegova filozofija igre, koja se zasniva na ofanzivi i agresivnosti. Na meni je da se uklopim u njegov sistem i daću sve od sebe da tako i bude.

Kako si počeo da treniraš fudbal i kada si shvatio da je to ono čime nameravaš da se baviš u životu?

– Fudbal sam počeo da igram u Arilju, sa drugarima. Igrali smo često posle škole, pa na školskim takmičenjima i na kraju sam počeo i da treniram u mlađim kategorijama Arilja. Naravno, tada to nije bilo sa nekim posebnim ciljem i planom. Tu sam zavoleo fudbal, a kasnije sam otišao u Beograd i zaigrao za omladinsku filijalu Partizana. Nakon toga, prešao sam u prvi tim Javora i mislim da mi je to bila prekretnica kada sam shvatio da je fudbal ono čime želim da se bavim u životu.

Šta bi poručio navijačima Vojvodine pred početak druge polusezone?

– Neka budu uz nas i neka nas prate, a mi ćemo uraditi sve što možemo da im se odužimo. Nadam se da je pred nama uspešna polusezona – zaključio je Milinković.