Vukašin Tanurdžić, Aleksandar Dunđerski i Borislav Stanković

 

Generalni direktor FK Vojvodina Aleksandar Dunđerski poklonio je monografiju „Prvih sto“ bivšem generalnom sekretaru FIBA i legendi srpske košarke Borislavu Stankoviću.

U svečanoj sali gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, ove nedelje održana je jedna lepa i zanimljiva svečanost. Naime, u toku je snimanje dokumentarnog filma o legendarnom Bori Stankoviću, čoveku koji je 26 godina obavljao funkciju generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), a deo snimanja tog filma obavljen je i u poznatoj novosadskoj gimnaziji.

Tom prilikom, generalni direktor FK Vojvodina Aleksandar Dunđerski čestitao je i zahvalio se Borislavu Stankoviću na svemu što je uradio za srpski sport, a ujedno mu je u ime kluba poklonio monografiju „Prvih sto“, jedinstveno književno-istorijsko delo autora Borivoja Mirosavljevića, koje na preko 1.000 strana i uz mnoštvo do sada neobjavljenih fotografija prezentuje prvih 100 godina postojanja fudbalskog kluba Vojvodina.

Borislav Stanković rođen je 1925. godine u Bihaću, ali je vrlo brzo sa porodicom došao u Novi Sad, gde je ostao sve do 1941. godine, kada je, pod prisilom ratnih okolnosti, morao da napusti grad koji, kako je i sam istakao, i dalje smatra svojim.

Interesantno, njemu je monografija uručena baš u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je nekada nosila ime „Velika srpska pravoslavna gimnazija“ i koju su pohađali i osnivači FK Vojvodina iz 1914. godine.