Dušan Vlaović

 

Monografija FK Vojvodina „Prvih sto“ večeras je predstavljena u Svečanoj sali Matice srpske.

U Svečanoj sali zgrade Matice srpske u Novom Sadu, večeras je svečano predstavljena monografija fudbalskog kluba Vojvodina „Prvih sto“ autora Borivoja Mirosavljevića, koja na impresivan način, kroz novinarske tekstove, izjave, fotografije i statistiku predstavlja celokupnu istoriju FK Vojvodina u periodu od 1914. do 2014. godine.

U prisustvu uvaženih akademskih ličnosti, predstavnika fudbalskog kluba Vojvodina, bivših legendarnih igrača crveno-belih, kao i navijača „stare dame“, prisutnima se najpre obratio predsednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić.

– Kao jednoj od najvažnijih institucija u Srbiji, Matici srpskoj je izuzetno važno da pomogne i učini sve što je u njenoj moći da se sačuvaju prave sportske vrednosti i sve ono što te vrednosti simbolizuju. Iz tog razloga, bilo nam je veoma drago da budemo suorganizatori jednog ovakvog skupa. Autoru Bori Mirosavljeviću čestitam na jednom fantastičnom književnom delu, a našoj Voši želim da u narednih 100 godina bude još bolja nego što je bila. Lično sam jako voleo prvu šampionsku generaciju iz 1966. godine, a iz tog sastava i dan-danas znam čak i sve rezervne igrače – rekao je Stanić.

Akademik Vasilije Krestić je jedan od koautora knjige, s obzirom na to da je, na poziv Bore Mirosavljevića, lično napisao deo iz početka monografije, koji se tiče samog osnivanja kluba.

– Osnivanje fudbalskog kluba Vojvodine nije bilo podstreknuto samo sportskim, već i nacionalnim motivima onih koji su 1914. godine osnovali klub. O tome svedoči i samo ime Vojvodina za naziv kluba, s obzirom na to da Vojvodina treba da asocira na Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo na području današnje Vojvodine između 1849. i 1861. godine. Pridružujem se čestitkama Bori Mirosavljeviću za stvaranje jednog ovakvog dela i hvala mu na tome što mi je ukazao čast da dam svoj doprinos ovoj monografiji – rekao je Krestić.

Član Upravnog odbora FK Vojvodina i direktor kompanije „Dnevnik Vojvodina pres“, koja je izdavač monografije „Prvih sto“, Dušan Vlaović istakao je da samo izdavanje ovog dela nije bilo nimalo jednostavno i lako.

– U Dnevniku sam već punih 35 godina i za sve to vreme, ovaj list je uvek verno pratio aktuelnosti iz fudbalskog kluba Vojvodina, sa kojim se zajedno radovao svim njegovim uspesima i tugovao zbog svih njegovih poraza. Dnevnik je učestvovao u izdavanju monografije povodom 50 godina Vojvodine, pa potom i povodom 75 godina kluba, tako da kada se relativno približio taj veličanstveni momenat klupske stogodišnjice, znao sam da Dnevnik i tu mora da učestvuje kako bi ova monografija bila nešto jedinstveno u Srbiji, a i šire. Monografija „Prvih sto“, koja se sastoji iz dva toma, štampana je u 1.000 primeraka, što je 2.000 knjiga, a to je koštalo oko 70.000 evra. Veliku pomoć u finansiranju ovog projekta imali smo od Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića, ali i od samog fudbalskog kluba Vojvodina – naveo je Vlaović.

U pauzama između govornika, prisutne su svojim umećem oduševili operska pevačica Milica Stojadinović i njen 12-godišnji sin Boško. Mladi pijanista pokazao je izuzetan dar i talenat svirajući klavir, čime je prisutne oduševio jednako koliko i njegova majka svojim glasom.

Monografiju „Prvih sto“ i njenog autora Boru Mirosavljevića pohvalio je i jedan od recenzenata knjige, predsednik Muzeološkog društva Srbije dr Drago Njegovan, da bi potom reč dobio i Radivoj Radosav, član šampionske generacije Vojvodine iz 1966. godine.

– Posle Prvog svetskog rata, Vojvodinu su ponovo osnovali novosadski studenti koji su bili na studijama u Pragu, koje je okupio, a povremeno i trenirao dr Kosta Hadži. U to vreme, nikakvog sistema u igri nije bilo, već su svi trčali napred-nazad i pobeđivali su oni koji su bili jači i brži. Pedesete godine donele su unapređenje fudbalske igre u taktičkom smislu pojavom formacije „MW“, koja se zadržala sve do polovine osamdesetih godina. Vojvodina je do svoje prve titule došla 1966. godine, a tada je sve bilo u znaku osam: imali smo osam bodova više od drugoplasiranog Dinama, imali smo osam igrača koji su nastupali za reprezentaciju i osam igrača koji su stekli fakuletsko obrazovanje, pri čemu su njih trojica čak i doktorirali – podsetio je Radosav.

Autor Borivoj Mirosavljević istakao je da je na stvaranju ovog dela radio praktično punih 65 godina i da se u monografiji spominje preko 4.000 imena, koji su kroz decenije stvarali istoriju FK Vojvodina. On se zahvalio svima koji su učestvovali u izradi monografije, Dnevniku kao izdavaču, a posebno se zahvalio i legendarnom strelcu „stare dame“ iz šezdesetih godina prošlog veka Silvesteru Takaču, koji je specijalno zbog ove svečanosti doputovao u Novi Sad iz Francuske.