Navijači Vojvodine

 

Na današnji dan, 15. decembra 1937. godine, u Novom Sadu je zvanično bio osnovan Klub navijača Vojvodine.

Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub Vojvodina osnovan još davne 1914. godine, ali u našoj javnosti retko ko zna da je, još u periodu pre Drugog svetskog rata, „stara dama“ imala i svoj zvaničan Klub navijača.

O osnivanju ovog kluba, u svom izdanju od 17. decembra 1937. godine pisao je i dnevni list „Zastava“, koji je u to vreme bio jedan od najtiražnijih dnevnih listova u Novom Sadu.

– Preksinoć u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK „Vojvodina“. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK „Vojvodinu“ i to u ovim pravcima: materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd. Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja „crvenih“, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje – navodi se u članku objavljenom u ovom listu.

Klub navijača Vojvodine nastavio je da postoji sve do ulaska Kraljevine Jugoslavije u Drugi svetski rat 1941. godine, kada je fudbalskom klubu Vojvodina oduzeta imovina i zabranjen svaki rad.

Ipak, osnivanje i postojanje Kluba navijača Vojvodine još u četvrtoj deceniji prošlog veka pokazuje koliko su navijači „stare dame“ iz tog perioda bili modernog shvatanja i u toku sa svetskim trendovima, a svakako predstavlja interesantan podatak i obogaćuje ne samo sportsku, već i kulturnu istoriju Srpske Atine.