Aleksandar Janković

 

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, danas je održano predavanje na temu kondicionih treninga sa mlađim kategorijama u FK Vojvodina.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i fudbalski klub Vojvodina imaju potpisan ugovor o saradnji još od jeseni prošle godine. Ta saradnja je višestruko značajna kako za klub, tako i za fakultet, a najviše koristi od ove saradnje imaju deca koja treniraju fudbal u FK Vojvodina, s obzirom na to da se kroz ovu saradnju konstantno unapređuje stručan rad u mlađim kategorijama, posebno onaj koji se odnosi na kondicione treninge i fizički razvoj dece.

U amfiteatru Fakuleta sporta i fizičkog vaspitanja, danas je održano predavanje na tu temu, a pozvani da prisustvuju ovom zanimljivom predavanju bili su roditelji dece koja treniraju fudbal u Vojvodini, kako bi na najbolji način bili upoznati sa metodama rada i vrstom treninga kakve imaju njihova deca.

Prisutne je najpre pozdravio dekan fakulteta dr Dejan Madić, koji se zahvalio svima na odzivu i ujedno izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju fakultet ima sa fudbalskim klubom Vojvodina.

Kondicioni trener prvog tima Vojvodine Aleksandar Janković održao je kratku prezentaciju o uslovima rada u FC „Vujadin Boškov“ i značaju kondicionih treninga u savremenom fudbalu, a potom je reč dobio docent Marko Stojanović, koji je na zanimljiv način govorio o značaju motoričke snage kod dece.

– Naučna istraživanja u poslednjih nekoliko godina pokazala su da nisu tačne tvrdnje da treninzi snage nemaju efekta i da uzrokuju povrede kostiju i stop rasta kod dece. Naprotiv, sada se sa sigurnošću može reći da takvi treninzi ne samo da poboljšavaju mišićne sposobnosti i telesnu kompoziciju, već poboljšavaju i metaboličko zdravlje i ujedno smanjuju indiciju sportskih povreda kod dece – naglasio je Stojanović.

Na kraju, prisutnima se obratio i direktor omladinske škole „Ilija Pantelić“ Branislav Novaković, koji je istakao da se ovakva predavanja i sastanci planiraju češće u budućnosti, otprilike jednom mesečno, kako bi roditelji imali jasan uvid u to na koji način se radi sa njihovom decom i kako bi imali mogućnost da postave sva pitanja koja ih interesuju.