Руководећи људи фудбалског клуба Војводина данас су се по први пут званично обратили јавности, након последње одржане седнице Скупштине клуба, на којој су чланови највишег клупског тела својим гласањем дали мандат новим функционерима да у наредном периоду руководе и управљају клубом.

На врло посећеној конференцији за новинаре одржаној у хотелу „Шератон“, присутнима су се обратили председник ФК Војводина Војислав Гајић и генерални директор Душан Бајатовић, који су најавили резултатску и финансијску консолидацију клуба, али и нова инфраструктурна улагања, која се односе на реконструкцију ФЦ „Вујадин Бошков“ и изградњу новог стадиона „Карађорђе“.

Према речима председника Војислава Гајића, тренутно стање у ФК Војводина није толико лоше колико се то може закључити на основу резултата, али свакако може и треба да буде боље.

– У протеклом периоду, било је доста кризних момената, али и неких позитивних, који се пре свега односе на финансије, јер је регулисан значајан део дуговања из претходних година. Оно што је преостало, верујем да ћемо решити у наредних годину-две, те би од тада Војводина практично могла да почне да остварује суфицит у свом пословању. У овом моменту, повериоцима могу да поручим једино то да нико неће бити заборављен и да ће свачије исправно потраживање бити регулисано, али у исто време их молим за стрпљење и разумевање за то да је консолидација клуба још увек у току – каже Гајић.

Он је истакао да клуб у предстојећој сезони има амбицију да избори пласман у квалификације за Лигу Европе и да ће, у случају да тај циљ не буде остварен, на крају првенства понудити своју оставку.

– Мало чудно звучи уколико кажем да нам је циљ да смањимо финансијске издатке, а побољшамо резултате, али то је могуће и за то имамо јасан план. Конкретно, то значи да годишњи расходи клуба не смеју да премашују 1,5 милиона евра, а да на табели морамо бити пласирани међу прве четири екипе. То би значило да ћемо играти у Европи, а до тада ћемо имати још два прелазна рока да видимо да ли је реално да направимо и историјски корак пласманом у Лигу Европе. Ипак, за сада нам је приоритет да изађемо на међународну сцену и верујем да са овим руководством то и можемо – нагласио је Гајић.

Генерални директор ФК Војводина Душан Бајатовић изјавио је да је у минулом периоду клуб отплатио значајан део дуговања која постоје већ дужи низ година.

– У претходних годину и по дана, у финансијски опоравак ФК Војводина уложено је око седам милиона евра, што је новац који је прикупљен од спонзора, привредника и донекле од продаје играча, а тиме је урађено око 80 посто финансијске консолидације клуба. Нажалост, добар део тих средстава је искоришћен за враћање старих дугова, али зато ова нова управа том врстом проблема неће бити толико оптерећена. У клубу сада имамо нову организацију и веома амбициозне спортске циљеве – истиче Бајатовић.

Тема око које се много причало у последње време јесте изградња новог стадиона у Новом Саду, с обзиром на то да „Карађорђе“ тренутно не испуњава услове чак ни за треће коло квалификација за Лигу Европе.

– Важна вест за све јесте то да смо решили имовинско-правни статус ФЦ „Вујадин Бошков“, за који очекујемо да, после много времена, ускоро буде укњижен на ФК Војводина. Осим тога, уз подршку Републике Србије, на истом месту на којем се налази садашњи, биће изграђен нови стадион „Карађорђе“ и то је инвестиција која ће коштати 25 милиона евра. Власник стадиона биће Град Нови Сад, који ће га добити на поклон од ЈП „Србијагас“, с обзиром на то да ће ово предузеће, као генерални спонзор ФК Војводина, бити главни финансијер тог пројекта. Капацитет ће бити 16.800 места и испуњаваће све највише светске стандарде – рекао је Бајатовић.

Комплетан ток данашње конференције за новинаре можете погледати у следећем прилогу: