sajkas i vojvodina

 

 

 

U svojoj sjajnoj, stogodišnjoj istoriji, Vojvodina je igrala sa mnogim rivalima, ali samo jedan je (p)ostao neizbrsiv deo klupske istorije – „Šajkaš“ iz Kovilja.

Osnivanjem kluba 6. marta 1914. godine, na red je došao i prvi meč. Utakmica je odigrana u junu 1914. godine, ali ne u Novom Sadu već u Kovilju protiv lokalnog kluba „Šajkaš“ (osnovan 1908. godine). Kao prvi vodja, među igračima Vojvodine, isticao se Jovan Ljubojević. Imao je devojku u Kovilju, a kako Vojvodina nije imala svoje igralište trebalo je pronaći protivnika kod koga bi se išlo u goste, pa je ugovorio utakmicu sa tamošnjim Šajkašem. Motiv za odabir ovog protivnika bila je namera Jovana Ljubojevića da impresionira devojku, žiteljku ovog sela, čiji je identitet i pored brojnih napora nemoguće utvrditi. Ne bi trebalo zaboraviti da su Koviljčani tada ugostili jedan „divlji“, formalno neregistrovani srpski klub, čime su potomci hrabrih Šajkaša po ko zna koji put potvrdili hrabrost i karakter ljudi ovog kraja. Dresovi, koje je sašila majka fudbalera Milorada Milićevića, bili su svetlo plave boje. Prvu i istorijsku utakmicu FK „Vojvodina“ odigrala je sledećem sastavu: Svetozar Jocković, Jovan Ljubojević, Milorad Milićević, Dušan Kovačev, Jovan Jocković, Ozren Stojanović, Uroš Čakovac, Živojin Ćeramov, Predrag Stojanović i Sava Šijakov. Vojvodina, iako je tada bila novorođenče, uspela je da ubedljivo porazi domaćine 5:0. Igrali su, nažalost, samo to leto. Zagrmeli su topovi, Prvi svetski rat je počeo… Utakmica u Kovilju, ispostavilo se, bila je prva i poslednja.

Od tada su začete i nikada nisu ugašene, prijateljske veze između Vojvodine i Šajkaša. Navijači Vojvodine uvek će se sećati i to stalno podvlačiti, da je baš Šajkaš bio taj koji je prvi prihvatio novosnovanu Vojvodinu, koji joj je prvi pružio ruku prijateljstva. Iz redova Šajkaša Vojvodina je dobijala mnoge talentovane igrače. Sve to pokazuje da Vojvodinu sa Šajkašom povezuje prijateljstvo koje neprekidno traje punih 100 godina, a koje će trajati dok oba kluba budu postajala.

Uzevši sve ovo u obzir, Voša će u sredu, 15. oktobra, u okviru proslave veka postojanja gostovati u Kovilju i odigrati „reprizu“ meča koji ju je uveo na fudbalsku kartu Evrope i sveta.

Program:

– mesto dešavanja: Kovilj, 15. oktobar 2014. godine
– prijateljska utakmica: Šajkaš-Vojvodina u 15h
– otvaranje izložbe povodom stogodišnjice FK Vojvodina: hol OŠ „Laza Kostić“ u Kovilju u 17:45h