Ако се за једног играча може рећи да је најбољи извођач слободних удараца у историји неког клуба, а притом је, током историје, дрес тог истог клуба носио и један Синиша Михајловић, данашњи љубитељи фудбала сигурно се питају какву је то моћ у својој нози имао тај фудбалер када га није засенио чак ни Синиша и његова снажна левица.

С друге стране, они нешто старији навијачи Војводине одмах ће знати да је реч о Петру Никезићу (1950. – 2014), који је преминуо баш на данашњи дан, пре тачно шест година.

Петар Никезић је био најбољи играч генерације Војводине која је 1977. године освојила Средњоевропски куп, а као што рекосмо, остао је упамћен и као најбољи извођач слободних удараца кога је клуб икада имао.

Рођен је трећег априла 1950. године у Змајеву, одакле се са породицом убрзо преселио у Нови Сад и живео у улици Димитрија Туцовића, одмах поред стадиона “Карађорђе”. Са 11 година, приступио је млађим категоријама Војводине, а већ са 17, на инсистирање Илије Пантелића, уврштен је у први тим и постао најмлађи првотимац, а нешто касније и најмлађи капитен у историји клуба. За сениорски тим црвено-белих наступао је од 1967. до 1978. и од 1979. до 1980. године и за то време одиграо 289 првенствених утакмица и постигао 100 голова, при чему се у обе категорије сврстао на друго место вечне клупске листе.

Осим за Војводину, наступао је још за Тулсу (САД), Линц (Аустрија), Осијек и Шибеник, а по окончању играчке каријере, годинама је радио као тренер у омладинској школи Војводине.

Међу навијачима Војводине, као и међу свим љубитељима фудбала, остао је упамћен по свом изузетно снажном и разорном шуту, због чега је био добио надимак “Пера бомбардер”. О томе како је био тако успешан као извођач слободних удараца, Петар Никезић је својевремено рекао:

– Урођено сам имао јак ударац, али мислим да сам га усавршио код Бебуле Милошевића. После сваког тренинга, морао сам да останем бар још сат и по и да за то време изведем најмање 200 ‘слободњака’ из разних позиција. Бебула је био исцртао квадрате са бројевима на мрежи, а мој пуцачки тренинг се састојао у томе да поведем лопту и да гађам квадрат који ми је Бебула одређивао у тренутку када сам био у пуном спринту – биле су речи легендарног фудбалера, који је преминуо у Новом Саду 19. јула 2014. године.

Без сумње, Петар Никезић био је истински ас ФК Војводина, онај прави “херој улице”, идол навијача, поштован и цењен од стране ривала једнако колико и од стране свих објективних љубитеља фудбала некадашње Југославије и човек пред ким су дрхтали голмани широм некадашње државе.