OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Grad Novi Sad izabran je za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, odlučeno je večeras u Briselu.

Novosadski tim je svojim projektom za sobom ostavio tim iz Herceg Novog, sa kojim se nadmetao do samog finala, a uz Novi Sad, prestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke, koji će biti proglašen u novembru.

U završnoj fazi, danas je održana i „odbrana“ kandidature, uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

Nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha i Aleksandra Vrebalov, koji su poslali pisma podrške ovoj kandidaturi, odlučeno je da je upravo Novi Sad odneo titulu.

U timu projekta „Novi Sad 2021“ nalaze se i kompozitorka iz Njujorka Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac Oleksander Vešelenji, glumac i pisac iz Luksemburga Raul Biltgen, stručnjak za teatar, ples i film iz Češke Jana Navratova, zatim direktor projekta „Linc 2009 Evropska prestonica kulture“ iz Austrije Valter Pučogl i menadžerka u kulturi i direktorka udruženja „Elias Canetti Ruseu“ iz Bugarske prof. dr Penka Angelova.

Svim građanima Novog Sada, a posebno učesnicima projekta kojim je Novom Sadu pripalo ovako vredno priznanje, fudbalski klub Vojvodina upućuje iskrene čestitke i izražava zahvalnost za sjajno predstavljanje našeg grada.