Чланови породице, бројни пријатељи, некадашњи саиграчи, чланови руководства и запослени у ФК Војводина, као и многи који су га познавали, данас су се, у препуној свечаној сали ФЦ „Вујадин Бошков“, окупили како би одржали комеморативни скуп и тако се присетили успомена и сећања на Васу Рутоњског, бившег дугогодишњег фудбалера Војводине, који је преминуо прошле недеље након дуге и тешке болести.

Васа Рутоњски је рођен 1952. године у Новом Саду, а дрес Војводине је носио од 1970. до 1979. године. За то време, одиграо је 253 званичне утакмице, по чему се налази на 10. месту вечне клупске листе играча по броју забележених наступа за први тим. Био је члан генерације која је 1977. године освојила Средњоевропски куп, као и оне која је 1975. године била вицешампион Југославије.

Након што је одржан минут ћутања, окупљени су данас погледали кратак документарни филм аутора Мирослава Виславског, у којем су имали прилику да се подсете како је Васа Рутоњски говорио о свом животу, каријери, Војводини, својим пријатељима, тренерима и саиграчима.

Обраћајући се присутнима, председник Секције ветерана ФК Војводина Васа Пушибрк подсетио је на играчку каријеру Васе Рутоњског и истакао да је његовим одласком Секција ветерана клуба доживела велики и ненадокнадив губитак.

– Пре свега, Васа је био добар човек и волео је све нас које је познавао још из младости, односно од момента када је кренуо да се бави фудбалом у Славији, па све до чланства у нашој Секцији ветерана, коју смо заједно формирали. Играти 10 година у Војводини је мукотрпан посао и то знамо сви који смо прошли кроз то, али у исто време, то је нешто изузетно. О томе какав је био наш Рута, говори и то што је, након Војводине, у Америци код Милана Мандарића играо са величинама као што је био један Џорџ Бест – рекао је Пушибрк.

После Васе Пушибрка, у врло емотивном обраћању, присутнима се обратио и др Владимир Вишковић, бивши дугогодишњи лекар у стручном штабу ФК Војводина.

– Радује ме то што смо се данас скупили у овако великом броју како бисмо Васи упутили речи последњег поздрава, а његовој породици речи утехе у овом часу неутешности. Васу сам упознао као фудбалера Војводине, па сам, пратећи њене игре, пратио и његов развитак. Касније, када је престао да игра фудбал и постао један од ветерана нашег клуба, редовно је долазио на наше састанке и имао своје место међу ветеранима, а сада, његовим одласком, његова столица остала је празна – рекао је Вишковић.

Сахрана Васе Рутоњског одржаће се данас у 15 часова на Новом гробљу у Новом Саду.