Članovi porodice, brojni prijatelji, nekadašnji saigrači, članovi rukovodstva i zaposleni u FK Vojvodina, kao i mnogi koji su ga poznavali, danas su se, u prepunoj svečanoj sali FC „Vujadin Boškov“, okupili kako bi održali komemorativni skup i tako se prisetili uspomena i sećanja na Vasu Rutonjskog, bivšeg dugogodišnjeg fudbalera Vojvodine, koji je preminuo prošle nedelje nakon duge i teške bolesti.

Vasa Rutonjski je rođen 1952. godine u Novom Sadu, a dres Vojvodine je nosio od 1970. do 1979. godine. Za to vreme, odigrao je 253 zvanične utakmice, po čemu se nalazi na 10. mestu večne klupske liste igrača po broju zabeleženih nastupa za prvi tim. Bio je član generacije koja je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup, kao i one koja je 1975. godine bila vicešampion Jugoslavije.

Nakon što je održan minut ćutanja, okupljeni su danas pogledali kratak dokumentarni film autora Miroslava Vislavskog, u kojem su imali priliku da se podsete kako je Vasa Rutonjski govorio o svom životu, karijeri, Vojvodini, svojim prijateljima, trenerima i saigračima.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Sekcije veterana FK Vojvodina Vasa Pušibrk podsetio je na igračku karijeru Vase Rutonjskog i istakao da je njegovim odlaskom Sekcija veterana kluba doživela veliki i nenadoknadiv gubitak.

– Pre svega, Vasa je bio dobar čovek i voleo je sve nas koje je poznavao još iz mladosti, odnosno od momenta kada je krenuo da se bavi fudbalom u Slaviji, pa sve do članstva u našoj Sekciji veterana, koju smo zajedno formirali. Igrati 10 godina u Vojvodini je mukotrpan posao i to znamo svi koji smo prošli kroz to, ali u isto vreme, to je nešto izuzetno. O tome kakav je bio naš Ruta, govori i to što je, nakon Vojvodine, u Americi kod Milana Mandarića igrao sa veličinama kao što je bio jedan Džordž Best – rekao je Pušibrk.

Posle Vase Pušibrka, u vrlo emotivnom obraćanju, prisutnima se obratio i dr Vladimir Višković, bivši dugogodišnji lekar u stručnom štabu FK Vojvodina.

– Raduje me to što smo se danas skupili u ovako velikom broju kako bismo Vasi uputili reči poslednjeg pozdrava, a njegovoj porodici reči utehe u ovom času neutešnosti. Vasu sam upoznao kao fudbalera Vojvodine, pa sam, prateći njene igre, pratio i njegov razvitak. Kasnije, kada je prestao da igra fudbal i postao jedan od veterana našeg kluba, redovno je dolazio na naše sastanke i imao svoje mesto među veteranima, a sada, njegovim odlaskom, njegova stolica ostala je prazna – rekao je Višković.

Sahrana Vase Rutonjskog održaće se danas u 15 časova na Novom groblju u Novom Sadu.