Nenad Rončević, Dragomir Okuka, Darko Jevtić i Ljubomir Apro

 

Novi šef stručnog štaba Vojvodine Dragomir Okuka izjavio je da je „staroj dami“ mesto u vrhu srpskog fudbala i da se sigurno ne bi prihvatao ovog izazova da se zadovoljava sa sedmim ili osmim mestom na tabeli.

Fudbalski klub Vojvodina danas je zvanično predstavio Dragomira Okuku kao svog novog šefa stručnog štaba. Na konferenciji za novinare organizovanoj u media centru FC „Vujadin Boškov“, predstavnicima javnosti se u ime kluba najpre obratio generalni direktor FK Vojvodina Darko Jevtić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog angažovanja ovog poznatog stručnjaka i napomenuo da je klub želeo da ga angažuje još u januaru ove godine.

– Sezonu 2018/19. smo započeli sa velikim ambicijama. Kao što znate, ova uprava je preuzela klub u novembru prošle godine i pored niza dobrih stvari koje je napravila, nažalost svih nas, izostao je očekivani rezultatski saldo. U jednom trenutku, pojavila se ozbiljna i sveopšta apatija, kao i gubitak samopouzdanja u našem timu, te je Upravni odbor, na sednici održanoj u petak, odlučio da uskrati poverenje stručnom štabu Aleksandra Veselinovića i da na njegovo mesto imenuje poznatog trenera Dragomira Okuku, kome će ovo biti drugi mandat u FK Vojvodina – rekao je Jevtić.

Dragomir Okuka je prvi put predvodio Vojvodinu tokom tri meseca u sezoni 1999/2000, te se u klub vratio posle punih 18 godina.

– Drago mi je što sam ponovo u Vojvodini i zahvaljujem se rukovodstvu na tome što je u meni prepoznalo taj šraf koji će pomoći klubu da dođe tamo gde treba da bude, a to je vrh srpskog fudbala. Nije kurtoazija i filozofiranje, ali Vojvodina uvek mora tamo da bude i da igra Evropu. Baviti se time zašto to sada nije tako, bilo bi iluzorno, ali da mislim da Vojvodina treba da bude sedma, osma ili 10, sigurno ne bih bio ovde. Dugo sam analizirao situaciju i mislim da ovaj tim ima veći potencijal od onoga što pokazuje – ističe Okuka.

Na svom predstavljanju, on se uzdržao od davanja velikih obećanja, naglasivši samo da će insistirati na disciplini u igri i u radu kod svakog pojedinca.

– Svaki trener kaže kako želi brz, atraktivan i dinamičan fudbal, sa mnogo golova, ali ja nisam od onih koji mnogo obećavaju, niti smatram da se nešto može obećati, osim toga da ćemo učiniti sve da, čak i kada izostane rezultat, publika zadovoljna napusti stadion. To znači da se igrači bore tokom svih 90 minuta, da su disciplinovani i da imaju respekt protivniku, navijačima, sudijama i finansijerima, kao i jedni prema drugima, odnosno sve ono što UEFA promoviše kao vrednosti fudbala. Ako uspemo u tome, siguran sam da će to biti igra koju će publika zavoleti i podržati – naglašava Okuka.

Od kako je otišao iz Vojvodine, pa do danas, na klupi „stare dame“ sedelo je čak 40 trenera.

– Nema jakog kluba bez stabilnosti, a u Vojvodini se nisu menjali samo treneri, već i finansijeri, rukovodioci… Mislim da ljudi koji su sada u Vojvodini i koji su razgovarali sa mnom imaju jedan dugoročan cilj i viziju. Verujem da se ova uprava neće lako promeniti i da ćemo zajedno ipak napraviti nešto. Za početak, to je da Vojvodina ponovo igra u Evropi, a vreme će pokazati da li je moguće i nešto više. Nažalost, treneri plaćaju ceh, iako ne mora da znači da je onaj koji je bio pre mene loš trener. Štaviše, o svima koji su bili u Vojvodini imam pozitivno mišljenje, ali jednostavno, ponekad je potrebno da se slože i neke druge kockice – rekao je Okuka.

On je sa Vojvodinom potpisao dvogodišnji ugovor, a u radu će mu pomagati pomoćni treneri Radovan Krivokapić i Zoran Vasiljević, trener golmana Milan Jovanić i analitičar Stefan Janković, dok će funkciju kondicionog trenera i dalje obavljati Aleksandar Janković.

Kompletan tok konferencije za novinare na kojoj je predstavljen Dragomir Okuka možete pogledati u sledećem prilogu: