DSC_0263

Duško Grujić za zvaničan sajt FK „Vojvodina“

 

 

Sve češće možemo da primetimo ime FK „Vojvodina“ širom raznih turnira, uglavnom međunarodnih. Stiče se utisak da je to vrlo bitan segment u funkcionisanju omladinske škole „Ilija Pantelić“. Da li nam možete reći nešto više na tu temu?

-Kada smo pre 3-4  godine krenuli u reorganizaciju omladinske škole jedan od bitnijih segmenata plana bili su upravo međunarodni turniri. Zašto? Iz prostog razloga što smo tu reorganizaciju pravili na osnovu nekih iskustava koje smo videli na seminarima u Italiji i Španiji, kao i gostujući po velikim klubovima u Evropi, između ostalih Dinamo Zagreb, Sevilja itd. Generalno, svi veliki klubovi, koji su dobro organizovani, posvećuju veliku pažnju međunarodnim turnirima. Mogu da kažem da je bilo dosta problematike u početku, ali mogu da kažem da smo uspeli da napravimo baš ono što smo želeli.

Koliko turnira se nalazi u kalendaru omladinske škole „Ilija Pantelić“ za ovu godinu?

-Što se tiče učešća u ovoj, 2015. godini, možemo reći da učestvujemo u preko 30 međunarodnih turnira. Uglavnom su to međunarodni turniri, ali pored njih učestvujemo i u nekoliko domaćih memorijalnih turnira. Ove godine smo učestvovali na turnirima u Nemačkoj, Republici Srpskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Na početku našeg razgovora spomenuli ste reorganizaciju rada omladinske škole. Možete li nam reći na koliko smo turnira učestvovali do te reorganizacije?

-Možda će nekom biti teško da poveruje, ali pre 5 godina FK „Vojvodina“ i njena omladinska škola imali su veliku problematiku organizacije međunarodnih utakmica. Bukvalno nismo mogli da odemo ni do Mađarske. Onda smo polako počeli da uspostavljamo prijateljske odnose sa Osijekom, Banjalukom, Mariborom, klubovima iz Mađarske, zahvaljući čemu smo dobili pozive za međunarodne turnire u neposrednoj blizini naše zemlje. Nakon toga je usledio poziv na međunarodne turnire u Barseloni i Pragu, gde smo upoznali ljude iz Italije koji su zbog dobrih rezultata kao i ponašanja naše dece, otvorili vrata turnira širom Evrope. Danas, 3-4 godine od početka rada na tom pitanju, možemo da kažemo da naša škola učestvuje na zavidnom broju prestižnih međunarodnih turnira . Ono što nam je još uvek problem, ako možemo tako da kažemo, jeste učešće naših starijih generacija na turnirima, a tu, pre svega, mislim na omladince i kadete, jer na gro turnira idu oni najmlađi članovi naše omladinske škole.   

Šta omladinska škola dobija odlaskom na međunarodne turnire?

-Više stvari. Pre svega, da se ime našeg Kluba i omladinske škole čuje van granica Srbije. Drugo, mi imamo problematiku relativno slabe lige, bar dok ne počnemo sa učešćem u kadetskoj i omladinskoj ligi Srbije, pa smo izlaskom na međunarodnu scenu dobili kvalitetnije protivnike i kvalitetnije utakmice. Još jedna stvar koja nije zanemarljiva, gro dečaka iz našeg regiona je odlazilo za Beograd. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je to zbog međunarodnih turnira na kojima mi nismo učestvovali, ali činjenica da se broj dečaka iz naše regije koji odlaze za Beograd smanjio na minimum. Da li je to zbog ovih turnira, ne mogu decidirano da tvrdim, ali verujem da ima uticaja. Pored toga, želeli smo našoj deci da pokažemo kako se živi u drugim krajevima Evrope, da upoznaju druge kulture, da fudbal nije samo trening i utakmica, kao i da vide ono što ih danas-sutra čeka ( pre svega stadioni velikih evropskih klubova ), ukoliko postanu profesionalni fudbaleri. Kada stavimo sve to na papir i podvučemo, mislim da je naša škola dobila puno odlaskom na te turnire.

Spomenuli ste problematiku učešća starijih generacija na turnirima. Sigurno da ne postoji bolji turnir u Evropi od LŠ za omladince, koja je pod patronatom UEFA. Možemo li se nadati učešću naših omladinaca u tom takmičenju sledeće godine?

-Mi se iskreno nadamo i težimo ka tome.