Vasa Pušibrk, Zoran Šćepanović i Mladen Vučinić

 

U novoj zgradi Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, večeras je svečano otvorena multimedijalna izložba „Pola veka šampionske generacije“, posvećena prvom šampionskom timu FK Vojvodina iz 1966. godine.

U novoj zgradi Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, večeras je svečano otvorena izložba „Pola veka šampionske generacije“, posvećena prvom šampionskom timu Vojvodine iz 1966. godine i nesumnjivo najboljoj generaciji koju je „stara dama“ ikada imala.

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika gradske vlasti, članova uprave, stručnog štaba, aktuelnih prvotimaca, veterana i legendi kluba, poslovnih partnera, navijača i ostalih prijatelja Vojvodine, evocirano je sećanje na fenomenalan uspeh koji su fudbaleri Vojvodine ostvarili pre tačno pola veka. Tada su, prikazujući igru kojom su opčinili sve ljubitelje fudbala širom bivše Jugoslavije, postali prvi tim van tzv. „velike četvorke“ koji je uspeo da osvoji titulu šampiona i to sa ubedljivih osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani zagrebački Dinamo. Samo godinu dana kasnije, ta generacija se svrstala među osam najboljih timova u Evropi tako što je došla do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, gde je u dva meča bila slabija od kasnijeg osvajača ovog takmičenja Seltika, a prethodno je u osmini finala bila bolja od velikog španskog kluba Atletika iz Madrida.

Prisutnima se obratio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, koji je podsetio na ekonomski i industrijski razvoj Novog Sada nakon Drugog svetskog rata, koji je uticao i na ubrzani porast broja stanovnika ovog grada, a tu ekonomsku klimu znao je da iskoristi veliki Vujadin Boškov, tada tehnički direktor Vojvodine, da okupi i stvori tim dovoljno dobar da postane najbolji u državi.

Predsednik FK Vojvodina Zoran Šćepanović naglasio je da uspeh koji je ostvarila generacija iz 1966. godine čini ponosnim sve koji Vojvodinu vole, a istovremeno i naglasio da je jako važno stvoriti temelje kako bi „stara dama“ u narednim godinama mogla da ponovi sličan uspeh.

Dugotrajnim aplauzom, svi prisutni odali su počast preminulim članovima prve šampionske generacije Vojvodine, a u ime igrača tog tima, gostima se obratio Mladen Vučinić, koji je izrazio zahvalnost zbog održavanja ove izložbe i dodao da je veoma srećan što se taj uspeh ni nakon 50 godina nije zaboravio.

Izložba će biti otvorena u naredne dve nedelje, u novoj zgradi Arhiva na adresi Filipa Višnjića 2a, pa će svi koji žele imati sasvim dovoljno vremena da se podsete jednog od najvećih uspeha u istoriji FK Vojvodina, kroz brojne fotografije, ali i dugo čuvane predmete poput šampionskog pehara iz 1966, zatim lopte kojom je odigran meč između Seltika i Vojvodine u Glazgovu, ili poklona koji je Vojvodina dobila od Atletiko Madrida pred njihov međusobni meč u Španiji…