DSC_0104

 

 

    Svako ima pravo da o tradiciji priča i da se u tradiciju zaklinje i da na sadržajima tradicije ispostavlja račune.  Vojvodina i Vojvodinaši, međutim, nemaju potrebu da o tradiciji pričaju. Tradicija sama o Vojvodini priča. I o  Vojvodinašima. Zato jeste jednostavno, sa tradicijom kao saveznikom, negovati vrednosti koje nikada zastareti neće. Vrednosti belo-crvene škole fudbala ustanovljene početkom sedamdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući igračkoj i trenerskoj legendi, fudbalskom vizionaru Vujadinu Boškovu.

                        Iz današnje perpektive sve u Boškov centru deluje jednostavno i lako, zahvaljujući svekolikoj težini koju su generacije Vojvodine ulagale, ugrađujući deo sebe u bogatstvo zvano – tradicija. Bogatstvo, mereno bezmalo celim jednim vekom,  kojim se Vojvodinaši ponose. Obasjan refleksijom evropskog sjaja fudbalski centar se sa stogodišnjim jubilejom susreće na temeljima vizije aktuelnog predsednika Fudbalskog kluba Vojvodina Ratka Butorovića. Pretačući želju u nameru,  večeras Je u domu Vojvodine zaživela Sportska akademija Fudbalskog kluba Vojvodina. I dok je centar pre četiri decenije građen po ugledu i uzoru na moderne  evropske centre, večeras fudbalskom svetu celom  nudimo model na koji se Evropa ugledati može. Model najmodernije obrazovno-sportske ustanove te vrste na kontinentu.

                         Sportska akademija Fudbalskog kluba Vojvodina građena je i izgrađena isključivo sredstvima kluba.  Dok drugima grade, Vojvodina gradi! Sama gradi!!! Gradi sebi i gradu Novom Sadu, čiji će reprezenti u sportskom, a koliko sutra i u naučnom svetlu rezultatima na domaćoj i međunarodnoj sceni pravdati svaki dinar i svaku kaplju znoja, uloženih u kompleks kojim će se Novi Sad ponositi.

                          Više od tri decenije u objekte fudbalskog centra ništa nije ulagano. Propadao je lagano, sledeći i deleći sudbinu svega što je titulisano društvenim vlasništvom. Pitanje trenutka postala je ideja o pretvaranju centra u atraktivnu lokaciju za stambenu gradnju. Pozitivnim odgovorom na ponuđeno ni malo zahvalno upražnjeno mesto predsednika kluba biznismen Ratko Butorović sa saradnicima oživeo je ideju velikog Vujketa. Njegove misli, sportske ideje i poslovni duh projektovale su u budućnosti nadogradnju svega što je Vujke započeo. Ta budućnost počinje danas, u osvit stogodišnjeg jubileja. Budućnost u pola belom, pola u crvenom počinje svečanim činom otvaranja Sportske akademije Fudbalskog kluba Vojvodina.

Nadahnut uvodni monolog barda srpskog sportskog novinarstva Laze Bakmaza na otvaranju Sportske akademije FK “Vojvodina” zaslužio je da bude prenet u izvornoj verziji.
Pred velikim brojem građana Novog Sada i visokih zvanica iz sveta fudbala, politike, privrede kao i mnogih predstavnika medija, u FC “Vujadin Boškov” svečano je otvorena prva sportska akademije ovakve vrste u Srbiji i na Balkanu. Prisutne je prvi pozdravio potpredsednik kluba gospodin Dušan Vlaović, potom gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević, pa legendarni golman i dugogodišnji direktor omladinske škole Vojvodine koja s ponosom nosi njegovo ime, Ilija Pantelić, direktorka akademije gospođica Svjetlana Marović i na kraju član UO kluba gospodin Đerđ Balaton.
Svečanom činu otvaranja prisustvovao je i Vujadin Boškov, čovek vizionar, koji je celog svog života bio izvan vremena u kojem mi obični smrtnici živimo.

Nakon oficijelnog dela programa, gosti su obišli kompleks Sportske akademije i zadržali se na prigodnom koktelu.