Kup prijateljstva 2018

 

Na Zlatiboru danas počinje Kup prijateljstva, u kojem će se takmičiti 16 omladinskih ekipa iz Srbije i inostranstva.

Kup prijateljstva evropskih klubova je međunarodni fudbalski turnir na Zlatiboru, osnovan sa ciljem da na jednom mestu okupi najbolje klubove sa starog kontinenta, odnosno njihove selekcije do 18 godina starosti.

Nakon 4 godine uspešne organizacije Turnira prijateljstva (2014-2017), prestižni regionalni turnir je 2018. godine proširio svoje granice u cilju stvaranja još zanimljivijeg i kvalitetnijeg takmičenja. Osim najpoznatijih regionalnih timova, na premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova učestvovaće još i turski velikan Fenerbahče, zatim poznati italijanski klubovi Udineze, Torino i SPAL, španski predstavnik Espanjol i jedan od vodećih mađarskih klubova Videoton.

Turnir su prethodnih godina redovno posećivali nekadašnji veliki igrači kao što su Dejan Savićević, Momčilo Vukotić, Ivan Gudelj, Ivan Tomić, Goran Bunjevčević, Husref Musemić, Predrag Mijatović, Srećko Katenec, Savo Milošević, Mitar Mrkela i mnogi drugi, a očekuje se da i na premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova vidimo veliki broj poznatih lica iz sveta fudbala.

Ekipa Vojvodine uspela je da osvoji Turnir prijateljstva 2016. godine, kada je za najboljeg igrača turnira bio proglašen Mihajlo Nešković, dok su godinu dana ranije crveno-beli bili poraženi u finalu od Crvene zvezde, a tada je za najboljeg igrača takmičenja bio izabran napadač Miloš Zličić. U oba slučaja, pravo nastupa tada su imali samo igrači do 16 godina.

Ove godine, žreb je svrstao Vojvodinu u grupu B, zajedno sa ekipama Torina, Dinama iz Zagreba i Budućnosti iz Podgorice. Prvo kolo je na programu danas, kada će se sastati Vojvodina – Torino (14 časova, teren Palisad 1) i Dinamo – Budućnost (17). Plasman u polufinale obezbediće samo pobednik grupe.