FK_VOJVODINA_GRB

 

Fudbalski klub Vojvodina podneo je tužbu protiv Firme „Vuković 1967“ DOO zbog protivpravnog prisvajanja novca sa tekućeg računa FK Vojvodina.

Povodom nedavnog protivpravnog i nezakonitog prisvajanja novca sa tekućeg računa FK Vojvodina od strane firme „Vuković 1967“ DOO iz Veternika, čiji je vlasnik bivši potpredsednik FK Vojvodina Dragoslav Vuković, fudbalski klub Vojvodina obaveštava javnost da je protiv iste firme podnela tužbu po više osnova pred nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da bi se klub zaštitio od, slobodno možemo reći, otimačine novca sa našeg računa.

Fudbalski klub Vojvodina još jednom podseća javnost na to da je firma „Vuković 1967“ DOO još tokom leta 2014. godine blokirala klupski račun na iznos od 273 miliona dinara i to na osnovu menice koju je izdala prethodna uprava FK Vojvodina, čiji je član bio i sam Dragoslav Vuković.

Isključivo iz tog razloga, aktuelno rukovodstvo FK Vojvodina je pre godinu dana moralo da aplicira za UPPR, kako bi klub izbegao bankrot i bio zaštićen od nezakonitog prisvajanja novca sa njegovog računa.

Borili smo se na sve načine i uspeli ne samo da zaštitimo klub, već i da izborimo plasman na međunarodnu scenu, na kojoj smo odigrali nekoliko nezaboravnih utakmica i ostvarili istorijsku pobedu nad Sampdorijom, čime smo ne samo priredili ogromnu radost našim navijačima i svim iskrenim ljubiteljima fudbala u našoj zemlji, već i popravili ugled srpskog fudbala u Evropi i rejting naše lige u UEFA.

Tada, kao i sada, vlasniku firme „Vuković 1967“ DOO smo jasno poručili da mu na osnovu potpisanog ugovora pripada ukupno 425.000 evra, odnosno polovina obeštećenja koje je FK Vojvodina stekla prodajom svog tadašnjeg igrača Sergeja Milinković-Savića u belgijski Genk, kao i pripadajuća kamata po ugovoru potpisanog u vreme njegovog boravka u klubu, i ništa više od toga.

Ukoliko gospodin Vuković smatra da ima osnovana potraživanja od FK Vojvodina i ukoliko je siguran u to da je u pravu, zbog čega zaštitu svojih prava nije zatražio sudskim putem, već je odlučio da sam presudi Vojvodini?

Da li iko ima pravo da se tako ponaša u jednoj pravnoj državi?

Da li iko može sebe da postavlja iznad zakona?

Da li iko, na njen 102. rođendan, može da dovodi u pitanje i ugrozi funkcionisanje, pa čak i sam opstanak Vojvodine, kluba čiju su istoriju i ime decenijama mukotrpno gradili takvi velikani srpskog fudbala poput Vujadina Boškova, Toze Veselinovića, Ilije Pantelića…?

Da li se onaj koji je sebi protivpravno prisvojio 525.000 evra pita od čega će da žive i da se hrane porodice 70 zaposlenih u Radnoj zajednici FK Vojvodina, naši mladi stipendisti, igrači i treneri u omladinskoj školi, u kojoj fudbal trenira preko 300 dečaka svih uzrasta i to bez novčane nadoknade, kako i priliči jednom socijalno-odgovornom klubu?

Verovali ili ne, firma „Vuković 1967“ DOO je i pored iznosa od 425.000 evra koji je naplatila, finansijskim nasiljem ujedno prisvojila dodatnih 525.000 evra i time blokirala klupski račun za čak 300 miliona dinara!

Na taj način, aktuelnom rukovodstvu FK Vojvodina onemogućeno je da izmiri nasleđena dugovanja pred sudskim organima FIFA, poput onih od 200.000 evra za bivšeg igrača Seržinja Grina, 50.000 evra za njegovog menadžera Petija Zaberskog itd, zbog čega je i dobijanje licence za učešće u Evropi naredne sezone dovedeno u pitanje.

Nažalost, taj problem već sada narušava atmosferu u klubu, što se odražava i na rezultate prvog tima, zbog čega je ugrožen i novi evropski pohod Vojvodine, novi evropski spektakli u Novom Sadu, novi susreti sa poznatim evropskim klubovima… No, kao što smo to učinili jednom, tako ćemo se sa tim izboriti i ovoga puta.

Lični interesi nikada ne mogu i ne smeju biti iznad društvenog, a pogotovo ne iznad interesa kluba kao što je FK Vojvodina, koji je pre nekoliko godina proglašen za klub od nacionalnog značaja.

Upravni odbor FK Vojvodina apeluje na sve državne institucije da ne dozvole urušavanje sportskih klubova u Srbiji.

Nadamo se, verujemo i očekujemo da će u ovom slučaju pobediti pravda, FK Vojvodina i sport.

Upravni odbor FK Vojvodina