Dalibor Bogdanović, Dragoljub Zbiljić, Vojislav Gajić, Božidar Beronja i Igor Radojičić

 

Predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić apelovao je danas na članove Skupštine kluba da podrže usvajanje novog klupskog statuta koji je predložio Upravni odbor i istakao da će, ako predlog ne bude usvojen, podneti ostavku na svoju funkciju.

U pres sali stadiona „Karađorđe“, danas je održana vanredna konferencija za novinare, koju je sazvao Upravni odbor FK Vojvodina. Tema konferencije bila je održavanje vanredne sednice klupske Skupštine i usvajanje novog statuta kluba, o čemu će članovi najvišeg klupskog tela imati priliku da se izjasne sutra od 19 časova u amfiteatru Spensa, gde će sednica biti održana.

Predsednik FK Vojvodina Vojislav Gajić upoznao je javnost o neophodnosti donošenja novog statuta.

– Sadašnji statut nije u skladu sa Ustavom Srbije i zato su potrebne njegove izmene i dopune, kako bi bio u skladu sa novim Zakonom o sportu koji je donela Vlada Republike Srbije. U ovom trenutku, FK Vojvodina je u dugu od oko 5,5 miliona evra i to bez sudskih sporova. Osim toga, klub ima mnogo nerešenih pitanja, a jedno od njih jeste i kako se bira sastav Skupštine. Prethodnih dana, članovi Upravnog odbora su radili na planu budžeta za sledeću, ali i za 2018. godinu, jer je dve godine isuviše malo vremena da bi se nagomilani problemi rešili. Pred poverioce kluba moramo izaći vrlo brzo, kako bismo videli koji dugovi mogu da se prolongiraju ili možda oproste, ali bez novog statuta, to je nemoguće. Pored toga, imamo problem i sa igračima čiji ugovori u velikom procentu ne pripadaju FK Vojvodina i da bismo to doveli u red, postali smo problem mnogima. Ušli smo u razne mere štednje, smanjenje troškova i plata funkcionera. Na sutrašnjoj Skupštini, iznećemo predlog Upravnog odbora, a možda će biti i još nekih predloga. Vojvodina je gospodski klub i ukoliko naš predlog ne prođe, nije nikakav problem, jer Upravni odbor i Poslovni tim će već u sredu napustiti klub, prepustiti ga onome ko dobije većinu i gospodski čestitati – izjavio je Gajić.

Sa njim se složio i član Upravnog odbora, ujedno i predsednik Poslovnog tima FK Vojvodina Dragoljub Zbiljić.

– Poslovni tim, sačinjen od 20 kompanija, spreman je da odgovori i mnogo većim izazovima nego što je to konsolidacija FK Vojvodina. Da bi se reprogramirali dugovi nasleđeni od prethodnih uprava, potrebno je da založimo lične garancije. Međutim, ni predsednik Gajić, ni ja, niti bilo koji član uprave ne može da preuzme na sebe obavezu da će nešto biti regulisano za tri ili pet godina, ako zavisimo od skupštinske većine koja može da se promeni preko noći. To je suština cele priče i zato tražimo punu podršku Skupštine da nam dozvoli dalje da radimo. Ako tako ne bude bilo, od srede će, pretpostavljam, upravljanje klubom preuzeti predsednik Skupštine – kaže Zbiljić.

On je potom dalje obrazložio svoj stav.

– Prethodnih godina, ovde su nagomilani ozbiljni problemi i ovde nije jednostavno raditi. U svom prvom intervjuu, rekao sam da je sezona 2018/19. ona u kojoj ova uprava očekuje da Vojvodina ostvari velike rezultate u domaćim takmičenjima, ali i u Evropi. To je zato što moramo da preležimo neke „dečje bolesti“, jer klub je bio spušten na niske grane, pa tako ni suđenje arbitra Bojana Nikolića u petak nije slučajno. To je pokazatelj odnosa prema FK Vojvodina, ali verovatno iz prethodnog perioda. To će se možda dešavati i u narednoj sezoni, i u onoj posle te, ali da bismo postali veliki klub, jednostavno moramo da se pomirimo s tim na najbolji mogući način. To znači ulaganje u omladinsku školu FK Vojvodina, za koju smatram da je najbolja u Srbiji. Da bismo se opredelili za taj koncept, moramo da pronađemo sredstva za finansiranje starih obaveza, ali i onih koje dolaze. Prethodnih meseci, doneli smo energiju i uspeli da stvorimo sinergiju navijača, uprave i igrača, pa smo svi zajedno bili u talasu pozitivnog nadahnuća. Sada nam predstoji pauza, na kojoj treba da napravimo ozbiljan plan za dalje – kaže Zbiljić.

Predsednik Poslovnog tima FK Vojvodina dotakao se i budžeta kluba.

– Navijačima dugujem objašnjenje, pošto sam rekao da je budžet smanjen sa 2,65 miliona na 1,25 miliona evra. To nije budžet za pojačanja, već budžet za ispunjavanje komercijalnih obaveza prema poveriocima u trenutku kada smo došli u klub. Našim autoritetima, a pre svih Vojislava Gajića, poverioci su reprogramirali dug na period između dve i pet godina i tako smo budžet za plaćanje tih obaveza, plus plate, sveli na 1,25 miliona. To je ozbiljan preduslov za neprodavanje igrača, a lično sam siguran u to da trenutno imamo najbolji tim u ligi. Nažalost, nisam član Skupštine, ali ću sutra rado biti prisutan kao gost i apelujem samo na to da sve prođe u atmosferi kakva dolikuje FK Vojvodina. Ako dobijemo legitimitet, staćemo iza našeg četvorogodišnjeg plana, a ukoliko ga dobije neka druga Skupštinska većina, poželećemo im sreću u daljem radu. Na kraju krajeva, generalni sponzor „Južna Bačka“ ostaje tu, pa ćemo se viđati na tribinama, iako će se svi članovi Poslovnog tima povući iz operativnog funkcionisanja kluba. S druge strane, ljubav prema Vojvodini nam niko ne može oduzeti i baš kao i prethodnih godina, emotivno ćemo biti uz klub i činiti sve što možemo da Vojvodina dalje napreduje – rekao je Zbiljić.

Kompletan tok današnje vanredne konferencije za novinare možete pogledati na našem zvaničnom „Youtube“ kanalu: