Фудбалски клуб Војводина данас обележава свој 105. рођендан. Тим поводом, чланови Удружења ветерана ФК Војводина данас су однели и поставили венац крај спомен-плоче ФК Војводина у Темеринској улици број 12, на месту где је шестог марта далеке 1914. године била донета одлука о оснивању клуба.

У присуству својих некадашњих саиграча и других великих играча који су током претходних деценија проносили име и славу клуба, као и навијача и представника медија, председник Удружења ветерана ФК Војводина и члан прве шампионске генерације „старе даме“ Васа Пушибрк подсетио је на осниваче клуба и значај онога што су створили пре више од 100 година.

– Према казивању савременика тог доба, нашу Војводину су основали млади људи, махом гимназијалци и студенти, почетком марта 1914. године. Међу њима, свакако треба истаћи имена потоњих текстилних индустријалаца Ђорђа и Миленка Шијакова, затим каснијег универзитетског професора Владимира Милићева, будућег лекара др Уроша Чаковца, па угледног хемичара Миленка Хинића и, наравно, адвоката др Косте Хаџија. На овом истом месту, у штрикерској радионици чика Саве Шијакова, Војводина је основана практично у тајности. Од тада, за ових 105 година, клубу није било лако, али је опстао и прошао кроз све проблеме и недаће које су га задесиле. Ми, ветерани клуба, на свој начин се трудимо да негујемо вредности на којима је стварана вековна традиција нашег клуба, што ћемо сигурно чинити и убудуће, јер ФК Војводина је институција и заштитни знак културне и мултинационалне заједнице нашег Новог Сада. У овом тренутку, цитирао бих господина Бору Миросављевића, аутора многобројних књига посвећених ФК Војводина и поручио да је ово „У спомен свима у чијим венама је текла, тече или ће тећи црвено-бела боја Војводине“ – рекао је Пушибрк.

Након његовог говора, чланови Удружења ветерана и такође легендарни бивши фудбалери Војводине Ласло Леринц и Ђорђе Вујков поставили су венац испод спомен-плоче ФК Војводина, која је на исто место постављена пре пет година у част обележавања стогодишњице постојања клуба, што је испраћено искреним и срдачним аплаузом свих присутних.