Fudbalski klub Vojvodina danas obeležava svoj 105. rođendan. Tim povodom, članovi Udruženja veterana FK Vojvodina danas su odneli i postavili venac kraj spomen-ploče FK Vojvodina u Temerinskoj ulici broj 12, na mestu gde je šestog marta daleke 1914. godine bila doneta odluka o osnivanju kluba.

U prisustvu svojih nekadašnjih saigrača i drugih velikih igrača koji su tokom prethodnih decenija pronosili ime i slavu kluba, kao i navijača i predstavnika medija, predsednik Udruženja veterana FK Vojvodina i član prve šampionske generacije „stare dame“ Vasa Pušibrk podsetio je na osnivače kluba i značaj onoga što su stvorili pre više od 100 godina.

– Prema kazivanju savremenika tog doba, našu Vojvodinu su osnovali mladi ljudi, mahom gimnazijalci i studenti, početkom marta 1914. godine. Među njima, svakako treba istaći imena potonjih tekstilnih industrijalaca Đorđa i Milenka Šijakova, zatim kasnijeg univerzitetskog profesora Vladimira Milićeva, budućeg lekara dr Uroša Čakovca, pa uglednog hemičara Milenka Hinića i, naravno, advokata dr Koste Hadžija. Na ovom istom mestu, u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova, Vojvodina je osnovana praktično u tajnosti. Od tada, za ovih 105 godina, klubu nije bilo lako, ali je opstao i prošao kroz sve probleme i nedaće koje su ga zadesile. Mi, veterani kluba, na svoj način se trudimo da negujemo vrednosti na kojima je stvarana vekovna tradicija našeg kluba, što ćemo sigurno činiti i ubuduće, jer FK Vojvodina je institucija i zaštitni znak kulturne i multinacionalne zajednice našeg Novog Sada. U ovom trenutku, citirao bih gospodina Boru Mirosavljevića, autora mnogobrojnih knjiga posvećenih FK Vojvodina i poručio da je ovo „U spomen svima u čijim venama je tekla, teče ili će teći crveno-bela boja Vojvodine“ – rekao je Pušibrk.

Nakon njegovog govora, članovi Udruženja veterana i takođe legendarni bivši fudbaleri Vojvodine Laslo Lerinc i Đorđe Vujkov postavili su venac ispod spomen-ploče FK Vojvodina, koja je na isto mesto postavljena pre pet godina u čast obeležavanja stogodišnjice postojanja kluba, što je ispraćeno iskrenim i srdačnim aplauzom svih prisutnih.