lazar vasic

 

U Novom Sadu je preminuo legendarni golman Vojvodine i član njene Zlatne generacije, Lazar Vasić. Sigurno je da odlazak takvog velikana izaziva tugu u srcima svih onih kojima je novosadski klub drag, ali i mnogo šire, jer je izuzetno širok i svestran bio i angažman ovog sjajnog čoveka, sportiste i novinara.

Lazar Vasić rođen je 1926. godine u Begeču, a gimnaziju je završio u Novom Sadu, davne 1947. godine. Fudbal je počeo da igra u rodnom selu, a u vreme okupacije je bio zapažen kao desno krilo Srpske gimnazije, koja je na srednjoškolskom prvenstvu grada bila najbolja. Zahvaljujući tome, Vasić je, odmah po oslobođenju, počeo da igra u navalnom redu Vojvodine. Ipak, sudbina je htela da, silom prilika, zauzme mesto između stativa, na golu novosadskog tima i kao čuvar mreže se proslavio. Do 1960. godine odigrao je za Vojvodinu 479 zvaničnih utakimica, a zajedno sa Boškovim, Veselinovićem, Krstićima i Rajkovim, bio je jedan iz plejade velikana koji su uspeli da sruše mit o nedodirljivoj velikoj četvroci u ondašnjem jugoslovenskom fudbalu.

Rekosmo, Lazar Vasić je dubok trag ostavio i u sportskom novinarstvu, gde je karijeru počeo 1950. godine, u Radio Novom Sadu. Već 1956. godine prešao je u sportsku rubriku „Dnevnika“, gde je postao urednik i u njoj je radio do 1978. godine, kada je bio penzionisan. Pamte stariji čitaoci njegove lepe i stručne komentare o zbivanjima na sportskim terenima, kao i zanimljive izveštaje sa fudbalskih i drugih događaja. Uz to, bio je i prvi urednik zvaničnog ilustrovanog časopisa FK Vojvodina, koji je izašao 1957. godine.

FK Vojvodina je ostala bez još jedne legende, čoveka koji je ostavio dubok trag u istorji kluba iz Novog Sada. Za Lazarom Vasićem ostaće lepe sportske priče, kao svojevrsni podsetnik na jedno davno, pomalo romantično vreme, još lepšu karijeru i velike i značajne domete u kojima je i sam bio aktivni učesnik.

Komemoracija povodom smrti Lazara Vasića održaće se u petak, 21. avgusta 2015. godine, u prostorijama FK Vojvodina (Novosadski put 114), u 15 časova. Ispracaj na kremaciju posmrtnih ostataka velikog golmana održaće se u subotu, 22. avgusta 2015. godine, u 12 časova, na Novom groblju u Novom Sadu.