Mosorin2_ispravka

 

 

FK „Vojvodina‟ će u narednih devet dana odigrati prijateljske utakmice sa FK „Miletić“ iz Mošorina i FK „Šajkaš“ iz Kovilja. Prva na redu je utakmica sa FK „Miletić“ iz Mošorina. Zašto baš utakmica sa FK „Miletić“ ?

Sad već davne 1897. godine u Mošorinu je rođen  Đorđe (Georgije) Živanov, jedan od osnivača FK „Vojvodina‟. Živanov se našao u grupi  hrabrih mladića koji su u proleće 1914. godine osnovali Fudbalski Klub Vojvodina. Funkciju sekretara našeg kluba obavljao je 1924. godine, kada se vodila velika akcija za izgradnju trajnog doma fudbalera i navijača Vojvodine. Sa velikim naporom i ulaganjima, taj posao je uspešno okončan 1924. godine, kada je na Vidovdan svečano otvoreno igralište „Karađorđe‟.

Uporedo sa sportskim aktivnostima, Živanov je 1921. godine uspešno je završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Kao prota, Živanov je dostojno  vršio sveštenički poziv nalazeći se na pročelju borbe za duhovno i kulturno uzdizanje naroda Šajkaške oblasti. Upravo zbog te vernosne službe, izgubio je život u  toku Novosadsko-šajkaške racije. Ubijen je na zaleđenoj Tisi, 5. janura 1942. godine. Sinod Srpske pravoslavne crkve  je 1961. godine kanonizavao protu Georgija Živanova sa ostalim postradalima tokom Šajkaške racije u rang novomučenike.  Vojvodina je tako postala  jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac.

Raspored

Polaganje cveća pokraj biste Svetozara Miletića 12 : 30 časova

FK „Miletić“ – FK „Vojvodina‟ u 14 : 00 časova

Predavanje  „OD SPORTISTE DO SVEŠTENOMUČENIKA – PROTA GEORGIJE ŽIVANOV‟

Govore:

Arhijerejski namesnik protojerej Ostoja Nijemčević

Protojerej Branko Ćurčin

Profesor Petar Đurđev, direktor Arhiva grada Novog Sada