osnivači i prota

 

 

U okviru jubileja 100 godina postojanja FK „Vojvodina“ u naredne dve nedelje biće odigrane prijateljske utakmice sa FK „Miletić“ iz Mošorina i FK „Šajkaš“ iz Kovilja. Da ove utakmice imaju značaj i određenu težinu za FK „Vojvodina“ , svedoče određene istorijske činjenice koje nas vežu za ta dva kluba.

U Mošorinu je rođen Prota Đorđe (Georgije) Živanov, jedan od osnivača FK „Vojvodina“.Živanov je bio među hrabrim mladićima koji su u proleće 1914. godine osnovali fudbalski klub Vojvodina. Funkciju sekretara našeg kluba obavljao je 1924. godine, kada se vodila velika akcija za izgradnju trajnog doma fudbalera i navijača Vojvodine. Sa velikim naporom i ulaganjima, taj posao je uspešno okončan te 1924. godine, kada je na Vidovdan svečano otvoreno igralište ”Karađorđe. Prota Živanov dostojno je vršio sveštenički poziv nalazeći se na pročelju borbe za duhovno i kulturno uzdizanje naroda Šajkaške oblasti. Upravo zbog te vernosne službe, prota Živanov je izgubio život u  toku Novosadsko-šajkaške racije. Ubijen je na zaleđenoj Tisi, 5. janura 1942. godine. Srpska pravoslavna crkva uvela je u red novomočenika protu Živanova 1961. godine. Vojvodina je jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac.

Odigravanje utakmice sa Šajkašem iz Kovilja verovatno ne treba dodatno objašnjavati nijednom navijaču FK „Vojvodina“.

FK „Vojvodina“ je svoju prvu utakmicu odigrala upravo u Kovilju u leto 1914. godine. Protivnik je bio lokalni klub, slavni Šajkaš, koji je osnovan 1908. godine. Vojvodina je uspela da smogne snage i ubedljivo pobedi domaćina sa  5 : 0.  Novosađani su nastupili u sledećem sastavu: Svetozar Jocković, Jovan Ljubojević, Milorad Milićev, Dušan Kovačev, Jovan Jocković, Ozren Stojanović, Sava Ignjačev, Gavanski, Predrag Stojanović Ciga, Živojin Đeremov i Uroš Čakovac. Bili su to uglavnom đaci i studenti, pridošli iz Praga na letnji raspust. Igrali su, nažalost, samo to leto. Zagrmeli su topovi, Prvi svetski rat je počeo.

 

Termini:

Mošorin 08.10.2014.

Polaganje cveća pokraj biste Svetozara Miletića 12 : 30 časova

FK „Miletić“ – Vojvodina u 14 : 00 časova

Predavanje Od sportiste do sveštenomučenika-prota Georgije Živanov“

Govore:

Arhijerejski namesnik protojerej Ostoja Nijemčević

Protojerej Branko Ćurčin

Profesor Petar Đurđev, direktor Arhiva grada Novog Sada

 

Kovilj 15.10.2014.

Poseta delegacija FK „Vojvodina“ manastiru u Kovilju u 14 : 00 časova

Utakmica FK „Šajkaš“-  FK „Vojvodina“ u  15 : 00 časova

Otvaranje izložbe povodom stogodišnjice od osnivanja FK „Vojvodina“   u 17 : 45 časova