У свечаној сали ФЦ „Вујадин Бошков“ у Ветернику, фудбалски клуб Војводина данас је промовисао своје званичне календаре за 2021. годину. Наредне године, ФК Војводина обележава велики и вредан јубилеј, а то је 55. годишњица од освајања прве шампионске титуле и разбијања мита о тзв. „великој четворци“ југословенског фудбала.

Према речима ПР менаџера ФК Војводина Милоша Суботина, календар је дизајниран управо тако да се ода признање генерацији из 1966. године.

– У сезони 1965/66, Војводина је постала први тим у бившој Југославији који је успео да разбије мит о тзв. „великој четворци“ и освоји титулу испред Црвене звезде, Партизана, Динама и Хајдука и то са чак осам бодова предности у односу на другопласирани Динамо, у време када се за победу добијало само два бода. Календар за 2021. годину је тематски обрађен тако да се ода признање генерацији која је направила тај велики успех, а потом, у наредној сезони, али у истој календарској 1966. години, успела да се пласира у четвртфинале Купа европских шампиона и тиме се званично сврста међу осам најбољих тимова у Европи у том тренутку. Из тог разлога, нема никакве сумње да је 1966. година за сада најуспешнија у дугој историји клуба – изјавио је Суботин и додао да ће обележавање 55. годишњице од освајања прве шампионске титуле трајати током читаве наредне године и то на различите начине, а да се централни догађај и свечаност планира за јун 2021.

Члан генерације која је освојила прву титулу 1966. године и актуелни председник Секције ветерана ФК Војводина Васа Пушибрк истакао је да је пре 55 година имао привилегију да буде део једног изванредног тима.

– На почетку те сезоне, нисам веровао да ћемо јуришати на шампионску титулу. Циљ нам је био пето место, нарочито након пораза у Скопљу. Међутим, након тога смо у низу остварили седам победа и два ремија, те смо видели да можемо. Ако је постојала нека тајна успеха, она је сигурно била у доброј организацији клуба, беспрекорној физичкој спреми свих играча, другарству и жељи за победама. Најтежи меч нам је био против Црвене звезде у Београду, када смо на полувремену водили 0:3, али смо на крају једва победили 2:3. Наредне сезоне смо избацили Атлетико у осмини финала Купа шампиона, а у четвртфиналу несрећно испали од Селтика, примивши гол у Глазгову пред 80.000 гледалаца у надокнади времена. Селтик је потом постао први британски тим који је освојио титулу шампиона Европе, а једини пораз те сезоне је доживео од нас у Новом Саду, па смо тек касније постали свесни какву смо шансу пропустили – изјавио је Пушибрк.

Календари ФК Војводина за 2021. годину од данас се налазе у продаји у шопу навијача Војводине на западној трибини стадиона „Карађорђе“ (радно време од понедељка до петка од 10 до 18 часова), а могу се и наручити на кућну адресу преко Инстаграм странице „@sopnavijacavojvodine“.

Цена једног календара износи симболичних 550 динара, а сав приход од продаје биће уплаћен за лечење једногодишњег Оливера Пала Гајодија, који болује од спиналне мишићне атрофије и неопходно му је скупо лечење у иностранству.