U svečanoj sali FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, fudbalski klub Vojvodina danas je promovisao svoje zvanične kalendare za 2021. godinu. Naredne godine, FK Vojvodina obeležava veliki i vredan jubilej, a to je 55. godišnjica od osvajanja prve šampionske titule i razbijanja mita o tzv. „velikoj četvorci“ jugoslovenskog fudbala.

Prema rečima PR menadžera FK Vojvodina Miloša Subotina, kalendar je dizajniran upravo tako da se oda priznanje generaciji iz 1966. godine.

– U sezoni 1965/66, Vojvodina je postala prvi tim u bivšoj Jugoslaviji koji je uspeo da razbije mit o tzv. „velikoj četvorci“ i osvoji titulu ispred Crvene zvezde, Partizana, Dinama i Hajduka i to sa čak osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo, u vreme kada se za pobedu dobijalo samo dva boda. Kalendar za 2021. godinu je tematski obrađen tako da se oda priznanje generaciji koja je napravila taj veliki uspeh, a potom, u narednoj sezoni, ali u istoj kalendarskoj 1966. godini, uspela da se plasira u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona i time se zvanično svrsta među osam najboljih timova u Evropi u tom trenutku. Iz tog razloga, nema nikakve sumnje da je 1966. godina za sada najuspešnija u dugoj istoriji kluba – izjavio je Subotin i dodao da će obeležavanje 55. godišnjice od osvajanja prve šampionske titule trajati tokom čitave naredne godine i to na različite načine, a da se centralni događaj i svečanost planira za jun 2021.

Član generacije koja je osvojila prvu titulu 1966. godine i aktuelni predsednik Sekcije veterana FK Vojvodina Vasa Pušibrk istakao je da je pre 55 godina imao privilegiju da bude deo jednog izvanrednog tima.

– Na početku te sezone, nisam verovao da ćemo jurišati na šampionsku titulu. Cilj nam je bio peto mesto, naročito nakon poraza u Skoplju. Međutim, nakon toga smo u nizu ostvarili sedam pobeda i dva remija, te smo videli da možemo. Ako je postojala neka tajna uspeha, ona je sigurno bila u dobroj organizaciji kluba, besprekornoj fizičkoj spremi svih igrača, drugarstvu i želji za pobedama. Najteži meč nam je bio protiv Crvene zvezde u Beogradu, kada smo na poluvremenu vodili 0:3, ali smo na kraju jedva pobedili 2:3. Naredne sezone smo izbacili Atletiko u osmini finala Kupa šampiona, a u četvrtfinalu nesrećno ispali od Seltika, primivši gol u Glazgovu pred 80.000 gledalaca u nadoknadi vremena. Seltik je potom postao prvi britanski tim koji je osvojio titulu šampiona Evrope, a jedini poraz te sezone je doživeo od nas u Novom Sadu, pa smo tek kasnije postali svesni kakvu smo šansu propustili – izjavio je Pušibrk.

Kalendari FK Vojvodina za 2021. godinu od danas se nalaze u prodaji u šopu navijača Vojvodine na zapadnoj tribini stadiona „Karađorđe“ (radno vreme od ponedeljka do petka od 10 do 18 časova), a mogu se i naručiti na kućnu adresu preko Instagram stranice „@sopnavijacavojvodine“.

Cena jednog kalendara iznosi simboličnih 550 dinara, a sav prihod od prodaje biće uplaćen za lečenje jednogodišnjeg Olivera Pala Gajodija, koji boluje od spinalne mišićne atrofije i neophodno mu je skupo lečenje u inostranstvu.