Marko Putinčanin

 

Vezista Vojvodine Marko Putinčanin (30) izjavio je da je u redove „stare dame“ stigao na poziv šefa stručnog štaba Ilije Stolice, za koga veruje da će napraviti fenomenalne rezultate sa crveno-belima.

Posle jučerašnje prijateljske utakmice protiv Slovana, fudbaleri Vojvodine su danas pre podne nastavili sa radom na terenu hotela „Titanic Deluxe Golf Belek“. U popodnevnim satima, crveno-beli su od šefa stručnog štaba Ilije Stolice bili oslobođeni ponovnog izlaska na teren, ali su zato imali sastanak na kojem su analizirali igru na meču protiv Slovaka i uočili greške koje su prouzrokovale poraz.

Za ideje i fudbalsku filozofiju koju forsira trener Stolica, definitivno je potrebno određeno vreme, odnosno period da se igrači naviknu na njegove zahteve. Fudbaler kome je po tom pitanju u ovom trenutku nešto lakše, s obzirom na to da je već imao priliku da sarađuje sa njim i u Voždovcu, jeste iskusni vezista Marko Putinčanin.

Bez obzira na poraz od Slovana, on je zadovoljan dosadašnjim tokom priprema i načinom na koji se uklopio u ekipu.

– Za sada sve ide u dobrom smeru i prvi utisci su mi fenomenalni. Momci iz ekipe su me prihvatili odlično, dok sam sa stručnim štabom već imao priliku da sarađujem. Dobro smo radili tokom ova tri dana. Juče smo imali utakmicu koja se neslavno završila, ali mislim da nije ništa strašno – kaže Putinčanin.

S obzirom na to da si već sarađivao sa trenerom Ilijom Stolicom, kakvo je tvoje iskustvo u vezi sa radom sa njim i šta je ono što odlikuje njegove ekipe?

– Sa šefom stručnog štaba Ilijom Stolicom sam imao priliku da radim u prethodnih godinu i po dana i mogu da kažem da se radi o, pre svega, jednom sjajnom čoveku, sa jasnom ambicijom i ciljem u životu, odnosno o jednom sjajnom stručnjaku. Za tih prethodnih godinu i po dana, mnogo toga sam naučio i na njegov poziv sam došao u Vojvodinu, zato što sam uveren da će napraviti fenomenalan rezultat. On je i u Voždovcu napravio veliki rezultat, uzimajući u obzir to da Voždovac nije klub veličine Vojvodine.

Kako je počela i tekla tvoja karijera?

– Fudbal sam počeo da treniram sa nepunih sedam godina. Naravno, kao i sva deca, to je bilo iz ljubavi. Počeo sam u fudbalskom klubu Zemun, gde sam prošao čitavu omladinsku školu i zaigrao za prvi tim, u vreme dok je Zemun, kao i sada, nastupao u Super ligi. Potom sam prešao u Bežaniju i tamo proveo dve odlične godine, nakon čega sam se preselio u Dinamo iz Tirane, sa kojim sam osvojio titulu u Albaniji. Usledio je povratak u Bežaniju, pa odlazak u Kazahstan, posle čega sam se ponovo vratio u Srbiju i nastupao za Radnik iz Surdulice, Voždovac i konačno Vojvodinu.

Sa svojih 30 godina, ti si trenutno najstariji prvotimac „stare dame“. Posle tebe, to su Jovančić i Vukasović, iako su čak tri godine mlađi nego ti. Da li si i ranije bio u sličnoj ulozi i kako se snalaziš u njoj?

– Iskreno, nisam, jer mi se po prvi put u karijeri dešava da sam najstariji u ekipi. S jedne strane, drago mi je što su oko mene sve mlađi momci, iako nisam toliko stariji od njih da bih se osećao matoro. Volim to što je ekipa mlada, jer svi su puni elana i ambicije, pa verujem da ćemo ostvariti to što smo zacrtali.

Kako si gledao na Vojvodinu kao klub pre nego što si postao njen član i da li ti ona sada deluje drugačije?

– Vojvodina mi sada deluje još bolje i veće. Kada sam imao predstavljanje u FC „Vujadin Boškov“, već tada sam uvideo koliki je ovo klub i rekao sam da je među tri najveća u Srbiji, što je realnost. Vojvodina ima sjajnu istoriju i izuzetna mi je čast da nosim njen dres.

U nastavku sezone, Voši sledi borba za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, a tu je i borba za osvajanje nacionalnog Kupa. Po tvom mišljenju, koliko će teško biti ostvariti te ciljeve i u kojim ekipama vidiš najveće konkurente?

– Imamo dva cilja ispred sebe i mene raduje to što su oni tako visoki, jer generalno u životu, da bi nešto ostvarili, ljudi moraju imati velike ambicije. Mislim da su oba cilja ostvariva i da samo treba da se fokusiramo na ono što stručni štab traži od nas, odnosno da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i bolje i da pobeđujemo. Naravno, ima dosta ekipa koje žele da budu na mestu koje vodi u Evropu i sigurno će nam biti teško, a mislim da će nam najveća pretnja biti od Čukaričkog i Radničkog iz Niša. Očekuje nas velika borba, ali treba da budemo usredsređeni samo na naš kvalitet i mogućnosti.

Šef stručnog štaba Ilija Stolica nedavno je izjavio da Vojvodina sledeće sezone mora ozbiljno da se uključi u borbu za šampionsku titulu. Šta misliš da joj je potrebno za tako nešto?

– Slažem se sa tim da je krajnje vreme da se u Srbiji još neko umeša u borbu za titulu. Lično, mislim da je najpre potrebno to da u narednih šest meseci unapredimo kvalitet naše igre i iskoristimo svo naše znanje i umeće kako bismo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali za ovu godinu. Kada to ostvarimo, apetiti će nam sigurno porasti i onda ćemo moći da razmišljamo o budućnosti, odnosno o trci za titulu.

Što se tebe lično tiče, šta je ono što navijači Vojvodine mogu da očekuju?

– Iako ne volim floskule, ja sam takav igrač ceo život i znam da mi sigurno neće manjkati želje i htenja, za šta sam uveren da se odnosi i na sve moje saigrače. Na svakoj utakmici ću dati sve od sebe zarad toga da napravimo rezultat i da Vojvodina ispuni svoj cilj – rekao je Putinčanin.