rekonstrukcija terena

 

Na terenu „Karađorđa“ danas i sutra biće obavljeni radovi kako bi teren stadiona Vojvodine i dalje bio pogodan za odigravanje fudbalskih utakmica.

Dok fudbaleri treniraju i iščekuju meč protiv OFK Beograda, željni da pobedom prekinu neugodan rezultatski niz i najave bolje rezultate u nastavku sezone, na terenu stadiona „Karađorđe“ obavljaju se radovi.

Danas pre podne, u toku je bilo bušenje terena. Radove izvodi firma „Bela flora“ iz Paraćina i to sa mašinama za renoviranje terena koje ispunjavaju specijalne FIFA i UEFA standarde.

– Sa fudbalskim klubom Vojvodina je dogovoreno da se izvrše određeni radovi na terenu, s obzirom na to da je zemljište dosta zbijeno i u njemu korenov sistem ne može da funkcioniše, a kad je tako, onda koren ne može ni da hrani biljku, u ovom slučaju travu, pa ni njen kvalitet ne može da bude zadovoljavajući – kaže direktor firme Zoran Milisavljević.

Sa mašinom koja je poznata kao „Aerator“, zemljište se buši do dubine od 25 cm i to pod uglom od 70 stepeni, što podiže zemlju i omogućava vazduhu da dopre do korenovog sistema.

– Time se popravlja i drenaža terena, što je bitno pogotovo u ovom kišnom periodu, kako se voda ne bi zadržavala na zemljištu i time pravila blato, što igračima svakako otežava igru. Mašina sa kojom se to radi ima dva valjka, jedan napred i jedan nazad, koji istovremeno obavljaju i ravnanje terena, pa će i svi tragovi gaženja trave i klizećih startova biti sanirani – kaže Milisavljević.

Nakon toga, obaviće se i razbacivanje peska po terenu.

– Sa Vojvodinom je dogovoreno da se po terenu razbaca oko 20 kubika peska i izvrši prihrana terena. Nakon što se pesak i đubrivo razbacaju, specijalnom mrežom će čitav teren da se „utrlja“, kako bi drenaža bila onakva kakva treba da bude – naglašava Milisavljević.

On ističe da teren „Karađorđa“ ima još jedan problem koji treba rešiti.

– Ovde postoji tzv. divlji korov, koji se pojavio pre nekih mesec dana i to je korov koji se javlja samo na jesen. Specijalnim sredstvom, koje je uvezeno iz Austrije i koje u Srbiji maltene ni ne postoji, taj problem će takođe biti rešen. To je ono što će sada biti urađeno, a sa klubom je dogovoreno da nešto kasnije, otprilike u novembru, ponovo bude urađena prihrana i „češljanje“ terena, kako bi se trava što bolje pripremila za zimu i tako u što boljem stanju dočekala proleće – rekao je Milisavljević.