Stadion Partizana

 

Rukovodstvo FK Vojvodina demonstrativno je napustilo stadion FK Partizan u 69. minutu današnje utakmice između dva tima, zbog šovinističkog i uvredljivog skandiranja jednog dela domaće publike na račun navijača Vojvodine i građana Srbije.

Rukovodstvo FK Vojvodina obaveštava sportsku javnost i svoje navijače da je tokom današnje derbi utakmice drugog kola plej ofa Super lige Srbije protiv Partizana demonstrativno napustilo stadion u Beogradu u 69. minutu meča, usled skandaloznog, šovinističkog i nažalost, po ko zna koji put ponovljenog „navijanja“ jednog dela navijača domaćeg tima.

Pesma u kojoj se navijači jednog od najstarijih klubova u Srbiji nazivaju „pola Mađarima, pola ustašama“, zbog koje je utakmica i ovoga puta s pravom bila prekinuta, osim što je o Srbiji i srpskom fudbalu još jednom poslala sramnu i ružnu sliku u svet, prikazala je i elementarno neznanje „navijača“ koji su je pevali o fudbalskom klubu Vojvodina.

Fudbalski klub Vojvodina dolazi iz Srpske Atine, osnovan je od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije još davne 1914. godine, ime je dobio kao omaž na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, a svoje utakmice igra na stadionu „Karađorđe“. Tokom dva svetska rata, igrači i navijači Vojvodine ginuli su za ovu zemlju u vreme dok klub za koji se vezuju oni koji su danas širili šovinizam još nije bio ni osnovan. Navijači Vojvodine ne dolaze ni iz Mađarske, ni iz Hrvatske. Navijači Vojvodine dolaze iz Republike Srbije i kao takvi su danas bili izloženi nečemu čega se stidi svako civilizovano društvo.

Svojim demonstrativnim odlaskom sa današnje utakmice, rukovodstvo Vojvodine zauzelo je principijelan stav da ne pristaje na toleranciju zloupotrebe sporta zarad širenja destruktivnih ideja i javnog vređanja navijača Vojvodine. Istovremeno, izražavamo punu podršku našim igračima, koji su i u takvom ambijentu danas igrali fudbal i koji su, uprkos svemu, do kraja meča prikazali sportski duh i dostojanstvo kakvo priliči „staroj dami“ srpskog fudbala.

Fudbalski klub Vojvodina apeluje i traži od čitave fudbalske Srbije da zajedno učinimo sve što možemo kako bismo šovinizam i primitivizam zauvek iskorenili sa naših stadiona i kako bismo fudbal, kao nešto što privlači i okuplja veliki broj dece i mladih ljudi u našoj zemlji, zaštitili od svega što prevazilazi granice zdravog i sportskog rivalstva.

Istovremeno, pozivamo naše navijače da u sredu, od 19 časova, dođu na stadion „Karađorđe“, pomognu fudbalerima Vojvodine u borbi za novi pehar u Kupu Srbije i ponovo isključivo sportski navijaju za svoj tim, kako i priliči navijačima kluba koji je proslavio više od veka postojanja.