Viktorija

 

Protivnik Vojvodine u 4. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je Vikorija iz Plzenja. Radi se o tipičnom predstavniku češke škole fudbala. Ekipa je sačinjena uglavnom od domaćih igrača, ali ima i četiri stranca, od kojih su trojica Slovaci. U poslednjih pet sezona, Viktorija je prosto ekplodirala i osvojila tri titule prvaka Češke i jedan nacionalni  kup.

 

ISTORIJAT

FK Viktorija je osnovana 1911. godine. U prvim godinama postojanja i posle Prvog svetskog rata delovala je kao amaterski klub. Godine 1929. postala je profesionalni tim, ušla u prvu ligu i osvojila sedmo mesto. Već 1935. godine, tim iz Plzenja osvaja }etvrto mesto u prvenstvu i igra u Mitropa kupu protiv Juventusa, gde je u dve utakmice ubedljivo poražen.

Posle Drugog svetskog rata, sve do raspada Čehoslovačke 1992. godine, Viktorija igra promenjivo, pa je često ispadala iz prve lige, ali se  nakon toga i brzo vraćala u elitnu diviziju. Navjeći uspeh iz tog perioda je osvajanje nacinalnog Kupa 1971. godine, zahvaljući čemu su se prvi put našla u evropskim kupovima. Međutim, u prvom kolu Kupa kupova ubedljivo je poražena od minhenskog Bajerna.

Od kada je Češka nezavisna država (1992. godine), od 24 prvenstvene sezone, Viktorija je 20 puta  imala prvaligaški status, a ~etiri puta se takmičila u drugoligaškoj konkurenciji. Poslednje četiri sezone, Viktorija je, po svim parametrima, ubedljivo najuspešnjii fudbalski tim u Češkoj.

 

REZULTATI ZA RESPEKT

U poslednjoj prvenstvenoj sezoni, u kojoj su zauzeli prvo mesto, bili fudbaleri iz Plzenja bili su baš ubedljivi. Na 30 utakmica, osvojili su 72 boda: imali su 23 pobede, 3 nerešena ishoda i samo 4 poraza. Gol razlika im je iznosila 72 : 24, dakle – plus 46.

U poslednjih pet sezona Viktorija je osvojila tri titule prvaka, jednom bila druga i jednom treća, sa izuzetno ubedljivom statistikom. Na po 30 utakmica u sezoni, prosečno je osvajala  67 bodova, imala su 20 pobeda, 6 nerešenih rezultata i 4 poraza, uz gol razliku od 65:25.

 

Plzenj

 

       Plzenj

 

USPEŠNE IGRE I U EVROPSKIM KUPOViMA

Za poslednjih pet sezona Viktorija je ostavila zavidan utisak i u evropskim kupovima. Prve godine  ućešća (2011/12), iz 2. kola kvalifikacija, stigla je do grupne faze  Lige šampona. Nakon toga, u šesnaestini finala Lige Evrope, poražena je na penale od Šalkea. I u drugom nastupu u najelitnijem klupskom takmičenju (2013/14.), stigao je češki tim iz kvalifikacija do grupne faze, gde je ponovo osvojio treće mesto u grupi.

Posebno zaspažen uspeh imala je ekipa iz Plzenja u Ligi Evrope, u sezoni 2012/13,  kada je iz kvalifikacija stigla do grupne faze, gde je zauzela prvo mesto, ispred Atletiko Madrida, portugalske Akademike i Hapoela iz Tel Aviva. U šesnaestini finala bio je bolji od Napolia, da bi u osimini finala bio poražen od Fenerbahčea, koli je te sezone stigao do finala istog takmičenja.

U ovogodišnim kvalifikacijama za Ligu šampoina, Viktorija je pobedila Makabi u Tel Avivu sa 2:1,  ali je u Plzenju, na nesrećan način, poražena rezultatom 2:0, te je tako došla do plaj-ofa za Ligu Evrope.

                                                                    

UKUPAN UČINAK U EVROPSKIM KUPOVIMA

Liga Šampiona:  26 utakmica, 15 pobeda,  2 nerešene ,   9 poraza

Liga Evrope:      26 utakmica,  13 pobeda,  6 nerešenih,   7 poraza.

Ukupno:             52 utakmice,  28 pobeda,   8 nerešenih, 16 poraza

 

IGRAČKI KADAR SA PET REPREZENTATIVACA

Viktorija daje čak pet reprezetativaca Češke, a to su: Vaclav Prohaska, David Limberski, Vaclav Pilar, Jan Kopici i Danijel Kolar. Pored njih; okosnicu tima čine golman Matuž Kozačik i igrači: Roman Hubik, Tomaž Horova, Jan Kovarik, Patrik Hrošovski, Milan Petržala, Ondrej Vanek, Jan Holeda i bosansko-hecegovački internacionalac Aidin Mahmutović. Najbolji sterelac ekipe je reprezentativac Daniel Kolar.

dosan arena, mala

 

   Dosan Arena

OSTALI PODACI

Stadion: Dosan Arena,

Kapacitet: 11.722 mesta

Trener: Miroslav Kubek

Koeficient UEFA: 40,125 bodova

Rang lista UEFA: 39 mesto

Ukupna vrednost tima: 25 miliona evra

Najskuplji igrač: Vaclav Pilar  (2 miliona evra).

 

REZULTATI VOJVODINE SA ČESKIM TIMOVIMA

FK Vojvodina se u samo u dva navrata sastajao sa češkim ekipama u evropskim klupskim takmičenjima. Prvi put je to bilo 1977. godine, kada se, u okviru Srenjoevrpskog kupa, Voša sastala sa Spartom iz Praga. U Novom Sadu bilo je 2:1 za Vojvodinu, dok je u Pragu bilo  0:0.

Drugi susret s bratskim rivalom Slavijom iz Praga, usledio je 1999. godine, u okviru kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA. U Skoplju je bilo  0:0, a u Pragu 3:2 za Slaviju.

 

PLZENJ

Kada se pomene Plzenj –  prva asocijaciaja je čuveno plzensko pivo Pilsner.

Plzenj je četrvrti po veličini grad u Češkoj, sa 175.000 stanovnika. Grad je administrativno sedište zapadne  Bohemije. Udaljen je od glavnog grada Praga 90 kilometara. Sem piva, grad je poznat kao mesto gde je 1859. godine osnovana mašinska fabrika, danas čuvenog automobilskg giganta Škode. (osnivač Emil Škoda).

Znamenitosti: Gotska crkva svetog Bartolomeja iz 1292. godine, sa najvišim tornjem u Češkoj od 100 metara. Tu je i renesansna Gradska kuća iz 16. veka, treća po veličini sinagoga na svetu (posle Jerusalima i Budimpešte), Plzenjsko istorijskio podzemlje iz 14 veka, Pivarski muzej, Nerudova ulica iz 19. veka i Univerzitet Zapadna Bohemija.

Plzenj je od Novog Sada, autoputem,  udaljen  904 kilometra.

 

Pripremio: Cvijan Savkovic