Komemoracija povodom smrti Todora Veselinovića

 

U amfiteatru SPC „Vojvodina“, danas je održana komemoracija povodom smrti najboljeg igrača u istoriji fudbalskog kluba Vojvodina – Todora Veselinovića Toze.

Članovi porodice, predstavnici i zaposleni u FK Vojvodina, rodbina, brojni prijatelji, veterani, predstavnici medija, kao i mnogi poštovaoci lika i dela Todora Veselinovića, okupili su se danas u amfiteatru SPC „Vojvodina“ kako bi evocirali sećanje i uspomene na najboljeg igrača i najboljeg strelca koga je Vojvodina ikada imala, nekadašnjeg proslavljenog reprezentativca Jugoslavije i čoveka koji je svojom dobrotom i iskrenošću ušao u srce svakoga ko je imao tu čast i privilegiju da ga upozna.

Obraćajući se prisutnima, član Skupštine FK Vojvodina Dušan Vlaović istakao je da sećanje na Tozu Veselinovića nikada neće izbledeti.

– Bez sumnje, napustio nas je jedan od najboljih fudbalera koga je naša zemlja ikada imala i pridružio se mnogim drugim legendama FK Vojvodina koje, nažalost, nisu više među nama. Toza Veselinović je svojim igrama, golovima i načinom na koji je predstavljao Vojvodinu i naš fudbal, zaslužio da ga se uvek sećamo i iskažemo mu veliko poštovanje. Ako se za Vujketa (Vujadin Boškov) može reći da je bio oličenje marljivosti i predanog rada, onda je Toza bio ono vickasto i lepršavo, ono što u fudbalu ljudi najviše vole. Kao takav, bio je omiljen i voljen svugde gde je bio i među svima koji su ga poznavali – rekao je Vlaović.

Član Izvršnog odbora Sekcije veterana FK Vojvodina Vladimir Višković, koji je bio lekar ekipe Vojvodine u vreme dok je za nju igrao Todor Veselinović, prisetio se pojedinih anegdota iz tog perioda.

– Jednom prilikom, u Beču sam imao priliku da razgovaram sa Ferencom Puškašem i tom prilikom sam ga pitao ko je za njega najbolji jugoslovenski fudbaler. On mi je rekao: „Vi imate dva bisera, a to su Miloš Milutinović i Todor Veselinović.“ Za mene, Toza je bio kao dar prirode. On nije bio srećan samo kad je njemu bilo dobro, već i kad su svi oko njega bili srećni. Živeo je životom velikog igrača, velikog boema i velikog čoveka – istakao je Višković.

Direktor Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev podsetio je na brojne uspehe koje je ostvario legendarni Toza.

– Todor Veselinović je za Vojvodinu igrao punih 12 godina i za to vreme postigao 126 golova na 196 prvenstvenih utakmica, po čemu je i danas najbolji strelac u dugoj istoriji kluba. Čak četiri puta bio je proglašavan za najboljeg strelca lige, pri čemu je kao reprezentativac Jugoslavije odigrao 37 utakmica i postigao 28 golova, učestvovao na dva Svetska prvenstva i bio deo generacije koja je 1956. godine u Melburnu osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Kasnije je bio izuzetno uspešan i kao trener Vojvodine, s obzirom na to da je predvodio ekipu do zvanja vicešampiona 1975, a i postavio je temelje za osvajanje Srednjoevropskog kupa 1977. godine. Svoje znanje i rad kasnije je pokazao i kao trener mnogih drugih velikih klubova, kao što su Olimpijakos i Fenerbahče, a bio je i selektor Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1984. u Francuskoj. Našim fudbalskim nebom prošao je kao kometa i ostavio neizbrisiv trag – rekao je Đurđev.

Sahrana Todora Veselinovića održaće se danas u 15:45 časova na Novom groblju u Novom Sadu.